Картофите, които се продават по родните магазини, са предимно с БГ етикет, сочи анализ на производството на клубени през 2019 г. Според статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) потреблението на картофи в страната се оценява на малко над 180 хил. тона. През 2019 г. от българските поля са извадени близо 147,5 хил. тона картофи, които са реализирани на българския пазар. Вносът от страна на ЕС е над 34 хил. тона, като основните доставки са от страни, като Франция (13 540 тона), Германия (6846 тона) и Гърция (6371 тона). За прясна консумация саа използвани 165 200 тона картофи, а за преработка са използвани 13 250 тона. За износ са насочени 3366 тона.
Цените на родните картофи през 2019 г. достигнаха своя пик от 2014 г. насам. Това основно се дължи на лошите условия, при които бе реализирана продукцията от клубени, обясняват експерти. Средната цена на килограм картофи през миналата година, е 95 ст, докато година по-рано тя е била 70 ст. Промяната в процентно отношение се равнява на над 35%.