Карфиолът е не само диетичен и вкусен зеленчук, но и много полезен за малки и големи. Зеленчукът нормализира хормоналния баланс, спомага за лечението на себорея и лющене на кожата. Употребата му помага да се постигне по-добър външен вид на кожата на лицето, а използването му като маска допринася за предотвратяването на бръчки и възпаления.
Зеленчукът, независимо суров или сготвен, е полезен за употреба по време на бременност. Витамините от група В са особено необходими през този период, а фолиевата киселина е незаменима за формирането на нервната система на детето.
Продуктът помага за поддържането на приемливо ниво на хемоглобина, оказва благоприятно влияние при лечението на запек и е с ниско съдържание на калории. Карфиолът е един от зеленчуците, с които бебетата започват да се захранват. Той обогатява тялото на детето с важни минерали и почти никога не предизвиква нежелани реакции. Абсорбира се лесно, нормализира подвижността на храносмилателния тракт и засилва защитните функции на тялото.
Консумацията на карфиол е необходима и за по- силния пол. Богатият му витаминен състав помага да избегнете плешивостта, да се поддържа сила и енергия. Благодарение на наличието на антиоксиданти продуктът спомага за укрепване на имунната система и неутрализира действието на свободните радикали.
Още за селското стопанско и агробизнесът четете в брой 108 на списание Агрозона