Канада примамва селскостопански работници с постоянно жителство

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Тръгва пилотен проект за 16 500 души

Временните чуждестранни работници с опит в сектора на хранително-вкусовата промишленост в Канада ще имат възможност за постоянно живеене в страната. Това предвижда пилотен проект, който стартира в началото на 2020 г.

Тригодишният проект за селскостопанска и хранително-вкусова промишленост ще помогне да се запазят опитни чуждестранни работници, които не са сезонни, с подходящи предложения за работа в канадската селскостопанска и хранително-вкусова промишленост.

 

Индустрия за 66,2 млрд. долара

Правителството на Канада заяви, че тази част от икономиката е произвела рекордните 66,2 млрд. долара през 2018 г., като всеки едно от осем работни места е било заето именно там, но сектори като месопреработка и производство на гъби са имали постоянни трудности при намирането и запазването на нови служители, посочва канадското издание CIC NEWS.

Понастоящем земеделските работници-мигранти, които идват в Канада чрез програмата си за временни чуждестранни работници, получават само разрешителни за работа от ограничен срок и нямат право на постоянно пребиваване.

Професиите и отраслите, отговарящи на условията в новия пилотен проект за селскостопанска и хранителна промишленост, включват:

– Преработка на месо

– Търговия на дребно с месо

– Индустриален месар

– Работник в хранителната промишленост

– Работници за целогодишно производство на гъби и производство на оранжерийни култури

– Земеделски работник за целогодишно производство на гъби

– Производство на оранжерийни растения или отглеждане на добитък

– Надзорник на фермата и специализиран работник на добитък за преработка на месо

 

Шанс да станат канадци

Според проекта годишно в страната ще бъдат приемани по 2 750 работници, като за трите години, заедно с членовете на семействата, общият брой на разрешителни за постоянно пребиваване в Канада може да достигне 16 500.

„Временните чуждестранни работници, които идват в тази страна и работят усилено, за да заемат постоянни работни места, трябва да имат справедлив и разумен шанс да станат канадци, независимо от работата, която изпълняват“, каза Роджър Кузнер, парламентарен секретар на канадския Министър на заетостта, развитието на работната сила и трудът, се казва в съобщението.

Този проект следва други скорошни инициативи на правителството на Канада, които имат за цел да помогнат на временните чуждестранни работници да преминат към постоянно пребиваване.

 

3 млрд. долара за улесняване на фермерите

В Канада от няколко години тече проектът „Селскостопанско партньорство“, който има на разположение 3 млрд. долара. Чрез него федералните, провинциални и териториални правителства укрепват сектора на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Основните насоки на действие на този проект са опростени програми и услуги, които са по-лесни за достъп от земеделските производители, а също така и ключови подобрения в програмите, които помагат на фермерите да управляват значителни рискове, които застрашават жизнеспособността на техните стопанства и са извън възможностите им за управление.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА