Какви хербициди как да прилагаме и кога при фуражни култури, посочиха учени от ССА

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Изборът на хербицид при едногодишни и многогодишни житни и бобови фуражни култури трябва да бъде в зависимост от видовия състав и степента на заплевеляване, да е съобразен с фенофазата от развитието на културата, в зависимост от метеорологичните условия. Това стана ясно от презентацията на доц. д-р Пламен Серафимов от Института по фуражните култури в Плевен. Той участва в онлайн семинар организиран от Териториалния областен офис на НССЗ в София и Института по фуражните култури в Плевен към Селскостопанска академия.

Доц. д-р Пламен Серафимов представи някои иновативни технологични решения за биологичен контрол, алтернативната борба срещу плевелите, както и приложението на алелопатията, като елемент в стратегията за борба срещу плевелите.

По време на онлайн семинара доц. д-р Пламен Серафимов от Институт по фуражните култури – Плевен представи презентация в която акцентира върху:

  • Общоекологичния проблем на заплевеляването при фуражните култури и необходимостта от разработване и прилагане на нови стратегии и подходи за борба срещу плевелите при тях;
  • Възможности за борба срещу плевелите при едногодишни и многогодишни  житни и бобови фуражни култури;
  • Минимализиране на негативния ефект от прилагането на хербициди;
  • Възможностите за биологичен контрол срещу паразитни плевели (кускута) при люцерна.

Доц. д-р Серафимов разясни предимствата на съвременните хербициди пред други методи за борба с плевелите и подчерта необходимостта от прилагане на интегрирания подход за борба срещу тях.

Цялата презентация на доц. д-р Пламен Серафимов може да видите ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements