Как войната повлия на украинската животновъдна индустрия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте колко животни са загубени и какви са решенията на месопреработвателите

Износът на говеждо и свинско месо от Украйна е спрян от 24 февруари поради наложените от ЕС ограничения и блокадата на пристанищата, тъй като руската инвазия се отразява на украинската месна индустрия. Според Украинския клуб по агробизнес (UCAB), преди нахлуването на Русия, Украйна е имала 2,6 милиона глави добитък, 1,6 милиона глави от които са крави. Около 98% от тези говеда са млечни крави, а производството на мляко е 8,7 милиона тона, информира euromeatnews.com. Основното производство на млечни продукти е съсредоточено в Западна, Северна и Централна Украйна. Заради войната около 15% от добитъка са загубени. През 2021 г. производството на говеждо месо от млечни крави и месодайни крави е 288 000 тона. Около 10% (27 000 тона) от това месо е изнесено за Китай, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Турция, Молдова и Близкия изток. От 24 февруари до 10 април имаше забрана за износ на говеждо месо.

Правят целия внос от Украйна безмитен за една година

Свинският сектор в Украйна е разпределен сравнително равномерно в цялата страна. Преди войната поголовието наброява 5,6 милиона прасета, а производството на свинско е 750 000 тона. Броят на прасетата вече е намалял с 20%. Въпреки че цените на свинското месо паднаха в началото на войната, те се възстановиха (от 1,3 на 1,45 евро/кг).

Най-големият пазар на месо в Украйна е от птици. През 2021 г. производството на птици е 1,6 милиона тона (живо тегло), от които 400 000 тона са изнесени за Саудитска Арабия, Холандия, Словакия, ОАЕ и Азербайджан. Същата година е имало 202 милиона птици, числото, което сега е намаляло с 15%.

Поради блокадата на украинските пристанища износът на месо и месни продукти по море е невъзможен. Износът през страните от ЕС също е затруднен поради ветеринарните ограничения на ЕС. Дори транзитът на месо и месни продукти към страни извън ЕС не е разрешен. Поради това износът на говеждо и свинско е спрян.

Тъй като има проблеми с хладилниците (без електричество, например) в няколко региона на Украйна, много месопреработватели започнаха да преминават от дълбоко замразяване към производство на месни консерви, които могат да се съхраняват при температура на околната среда.

Четете още:

Прогноза: Украинските фермери ще получат 20% по-малка зърнена реколтата

Правят целия внос от Украйна безмитен за една година

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА