Как работи един напълно автоматизиран склад за прясна продукция

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Уникален логистичен център близо до Хелзинки разкрива предимствата на новите технологии при складовото оборудване. Напълно автоматизираният склад за съхранение на пресни плодове и зеленчуци е последна дума на техниката и се намира близо до финландската столица Хелзинки. Инвестицията е на SOK Corporation, по информация на freshplaza.com.

Капацитетът за обработка на продукцията е около 1,2 млн. касети на ден, а до 2019 г. се очаква броят им да достигне 15 млн. касети на година. Автоматизираната система спестява време и позволява по-качествено обслужване и преместване на касетите с плодове и зеленчуци. При това компанията използва касети с надеждна здравина от швейцарски производител.

Влажността на въздуха в склада е 80% и тя не се отразява по никакъв начин на здравината на касетите, които са устойчиви на влага, а в същото време дават възможност да се получи проветряване в помещенията. Формата и стабилността на касетите са изключително важни при автоматизираните складови системи, отбелязват от SOK Corporation.

Ролята на хората в склада е сведена до минимум и тя е единствено при първоначалната обработка и проверка на качеството на продукцията. Едно от основните предимства на този вид складове е, че се намаляват отпадъците и се спестяват средства за опазване на околната среда.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА