Как една дама превръща семейния земеделски бизнес в иновативно стопанство

Агрозона
Агрозона
7 Минути

Питаме Румяна Ангелова от Бяла Слатина

Румяна Ангелова е второ поколение фермер, като управлява семейното стопанство с обработваема площ 3000 дка и го превръща в иновативен земеделски бизнес с изключително добра организация на работния процес и ефективност на обработките.

Какво е да си дама в земеделието?

Това е въпрос, който много хора най-вероятно си задават, като Румяна Ангелова без колебание отговаря, че наистина жените в земеделието са малко, но за нейна голяма радост една от тях е тя. „Жената много по-добре работи в мъжката среда и въпреки, че това е мъжки бизнес, ние жените сме приети много добре и се справяме много по-лесно с организацията на работата в едно земеделско стопанство“.

Всички машини в стопанството на Румяна Ангелова са оборудвани с GPS навигации, управления и системи за контрол на обработките. „Това е само в помощ на механизаторите в стопанството. Това е нещото, което преобръща света, като нашите служители вече не са обикновени механизатори, а оператори на умни машини и инвентари“. По този начин работата в стопанството се върши много по-гладко и резултатите от нея са много по-високи като производителност, тъй като механизаторите се съсредоточават върху качеството на обработката, докато Trimble се грижи тракторът да се движи по правилната линия.

Новите технологии навлизат все повече и повече в земеделските стопанства, като не само в големите, но и в по-малките, като това на Румяна. От няколко години тя освен GPS оборудване използва и земеделски софтуер, който ѝ помага при извършване на административните дейности като договорите за наем, изплащането на рентата, проследяване на обработките по полетата в реално време и други.

„Споделям възгледа: Малко стопанство – добре организирано и добре обезпечено откъм конски сили и техника. Старая се нашето стопанство да е иновативно и комбинативно, така че да може с малко хора и достатъчно производителни машини да свършим необходимата работа за много кратък период от време.“ – разказва Румяна Ангелова.

Иновациите спомагат работния процес – те дават улеснение и помощ на механизаторите и именно заради това в стопанството прилагат много иновативни технологии, които се отплащат с качествено извършени обработки в точния момент. Освен с последните технологии за прецизно земеделие в стопанството разполагат и с няколко инвентара на норвежкия производител Kverneland, които спомагат за по-технологичната работа в стопанството.

Първият инвентар, който притежават в стопанството на Румяна Ангелова, е торачката Kverneland Exacta TL, притежаваща уникалната система за разпръскване на тора с 8 лопатки CentreFlow, която Румяна Ангелова определя като една от най-иновативните системи при торачките. На всички е известно, че торачката е инвентарът, през който минават най-много финансови ресурси под формата на тор, като добрата торачка е ключът и към доброто управление на разходите и минимизиране на ненужните такива. Тегловната система на торачката Exacta TL се състои от 4 теглови датчика и един референтен сензор, които много точно показва текущото количество тор в бункера, като така инвентарът знае с голяма точност кога и колко тор отива на полето и определя как да регулира подаването на тор, за да съответства нормата на приложение със зададената норма – да намали нормата когато е нужно и да увеличи подаването на тор, когато това се изисква. „Откакто е в моето стопанство, смея да твърдя, че правим едно наистина прецизно торене, което води до едно наистина прецизно земеделие“.

Говорейки за торачката Kverneland, тя споделя, че много нейни познати и приятели от региона, а и не само, също използват торачки на тази марка и са изключително доволни. Такъв пример е Ангел Вукодинов, който разполага в стопанството си с две торачки – Exacta HL и Exacta CL EW, от които само втората с тегловна система, която всъщност е и предпочитаната торачка от неговите механизатори.

Вторият инвентар, за който тя ни разказва не е иновативен сам по себе си и дори много земеделски производители са го позабравили и извадили от употреба. Това е плугът, обръщателен, модел LD 100 с 5 корпуса, който е в стопанството на Румяна Ангелова от 2011г., като от тогава насам той се използва всяка година за обработване на почвата. „Много здрав инвентар!“ е първата ѝ обратна връзка по повод на плуга, като тя ни разказва, че дори обмисля покупката на още един плуг Kverneland, с цел повишаване на продуктивността по време на оран.

“Закупуването на плуга е един от печелившите ми ходове! Бих препоръчала инвентарите на Kverneland на всеки, който желае да повиши технологичността на своето стопанство, защото смятам, че многото бройки инвентари, както в моето стопанство, така и в цялата Врачанска област, са показателни за това какво предоставя марката на всички, които използват тези инвентари!“ – разкрива Румяна Ангелова.

Говорейки си за земеделие и неговото развитие през последните години, Румяна споделя, че „за наша радост земеделието в България е на много високо ниво през последните години“, като за това голяма роля играят новите технологии и иновациите, които непрекъснато навлизат в сектора, и които правят работата на заетите в земеделието по-лесна и по-приятна, тъй като с един нов плуг и една нова и модерна торачка, работата освен, че спорѝ, е и по-ефективна, а това влияе пряко на резултатите.

„С новите технологии ние променяме коренно работата на нашите служители, които от трактористи и механизатори, вече са оператори на интелигентни машини и инвентари. Така поетапно вдигаме нивото на зърнопроизводството, което се надявам да доведе до привличане на повече млади хора в сектора. Хора, които да управляват умните машини и да ни помагат в практикуването на прецизно земеделие по правилния начин“ – заключава Румяна Ангелова.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА