Как да запазим дребните плодове за студените дни

Малини, къпини и боровинки сега ни радват от дворове и полянки. Ако искате да съхраните вкуса им и за дните, когато топлото време ще е само далечен спомен, можете да изберете някои от следните варианти:
Замразяване – лесен и бърз начин да съхраните плодчетата, необходимо е само да ги измиете добре и по желание да ги поръсите със захар. Ако ще замразявате – направете го възможно най-скоро след като плодовете са набрани, за да се съхранят в максимална степен витамините и другите им полезни съставки.
Дехидратирането е друг метод, който все повече набира популярност и у нас. Ако не сте сред притежателите на специален уред за дехидратиране, можете да използвате и фурната като я включите на най-ниската температура – около 60-65 градуса по Целзий. Можете да оставите вратичката открехната, за да излиза по-лесно влагата. Проверявайте плодовете на всеки час и завъртайте тавичката, за да е равномерно извличането на влага.
Да ги консервирате – тук традициите ни в приготвянето на зимнина са силни. Можете да направите компоти, сладка, конфитюри и сокове, с които да подсладите хладните дни.
Пюриране – така ще спестите значително място, вариантът е подходящ, ако възнамерявате да ползвате плодовете за смутита или сладкиши. Пюрирани и леко термично обработени, плодовете могат да бъдат минати през сито, за да отделите малките семенца и да запазите само гладка плодова консистенция.
Плодов оцет или плодов ликьор също са кокетни начини да съхраните част от вкуса и аромата на малките плодчета за по-нататък.