Количеството витамини и минерали, които приемаме от храните, които ядем, може да варира от 10% до 90%. Диапазонът е толкова голям, защото няколко фактора влияят върху процента на хранителните вещества, които действително получаваме от храната си. Важно е как се приготвя храната, приемат ли се някакви лекарства или добавки, от значение е и възрастта и здравословното състояние на човек.
Вземайки предвид всички фактори, може би се замисляме, че е трудно да знаем дали получаваме достатъчно хранителни вещества.
Ето 5 храни, чрез които ще може да абсорбирате всички витамини и минерали от храната си:
1. Храносмилателни ензими
Храносмилателните ензими са активни протеинови (аминокиселини) съединения, които подпомагат храносмилането и метаболизма. Обичайно храносмилателни ензими, включително амилаза, лактаза, липаза и протеаза, се произвеждат в стомашно-чревния тракт. Тяхната задача е да метаболизират храната в смилаеми хранителни вещества за усвояване и използване от тялото.
Въпреки че в организма се произвеждат храносмилателни ензими, те се намират и в необработени сурови храни като ананас и папая.
2. Пробиотици
Пробиотиците (полезните бактерии) произвеждат много различни ензими. Те включват видове, които могат да помогнат при храносмилането и усвояването на храната, пише care2.com. Благоприятните бактерии могат да се набавят под формата на добавки и във ферментирали храни като кефир, кисело зеле, кисело мляко.
3. Приятелски хранителни вещества
Ако комбинирате определени храни, можете да увеличите абсорбирането на определени хранителни вещества. Например, храни с високо съдържание на витамин С могат да подобрят способността на организма да абсорбира желязото от зеленчуците. Полезно е да се пие портокалов сок за закуска или да се хапнат шепа стафиди. И витамините от група B се абсорбират по-добре, когато се консумират заедно с витамин С.
4. Пребиотици
Пребиотиците са основно въглехидрати (несмилаеми фибри), които тялото ви не може да смила. Те обаче са “супер храна” за полезните бактерии в червата. Именно тези пребиотици улесняват абсорбирането на витамини и минерали от вашата храна.
Добър начин да си набавим пребиотиците е да консумираме свежи плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Това може да бъдат фибри, като броколи, карфиол, зеле, спанак, и други листни зеленчуци. Също така в този списък може да се добавят и чесън, лук, праз, аспержи и банани.