Как да спечелите от отглеждането на земна ябълка

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Топинамбурът, или земна ябълка е многогодишно растение, което много прилича по външен вид на слънчогледа. Това е култура, която е достатъчно устойчива на засушаване и студове, а едно растение може да формира до 30 клубена, които се използват за храна. При това топинамбурът има много широк спектър на приложение. Затова в условията на изменение на климата и постоянно търсене на нови култури за отглеждане земната ябълка може да бъде достатъчно перспективен вариант.

Тя може да се използва за храна на животни, за фураж, както и да се слага на трапезата на хората и да се използва като техническа култура. Освен това, това е много перспективна биоенергийна култура, от която може да се добива етанол.

Лидер сред световните износители на топинамбур уверено стои Китай, на който се отреждат около 38% от експорта по света. Основни дестинации на китайската продукция се явява Малайзия  (28,5% от целия износ), Япония (21,2%), САЩ (14,8%) и Виетнам (8,7%). Износът към всички останали страни се оценява на около 25%. На свое място Индонезия изнася голямо количество топинамбур в Китай. Повече от 50% от индонезийската продукция отива именно там.

Най-големият вносител на земна ябълка се явява САЩ, на когото се отреждат 196% от световния обем. У нас топинамбурът се отглежда по-скоро като екзотична култура и не се слага много често на масата.

Средно цената вносния топинамбур се оценява на около 2,37 долара за кг. Най-скъпият продукт идва от Перу с цена близо 20 долара за килограм, а най-евтиният – от Турция – 1,5 долара за кило.

Топинамбурът е много интересна култура за отглеждане, тъй като тя е сухоустойчиво растение, което с изменението на климата е много актуално. Освен това можете да спестите и от хранилище за зимата, тъй като земната ябълка не е задължително да се изкопава през студените месеци – тя прекрасно се съхранява и под почвата.

За 1 дка са необходими 150 кг грудки, които могат да се намерят на различна цена у нас – от 80 ст до над 4 лв. средният добив от декар обаче достига до 2,5 тона без капково поливане плюс около 4 тона зелена маса. Много висок добив дава топинамбурът при капково поливане – до 13 тона. В търговските мрежи земната ябълка може да се намери от 4 лв за кило до над 7 паунда.

Тъй като земната ябълка съдържа мното инулин, който е полезен за диабетиците, може да бъде преработен и в прах, който се използва за производството на много храни и напитки.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА