Повишаване на имунитета: 16 народни рецепти за добро здраве

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
9 Минути

Повишаване на имунитета – през зимата ни е особено нужен поради отпадналост и загуба на сили, тъй като няма достатъчно слънце и витамини и през цялото време ни се иска да спим.  За да избегнем тези неприятни симптоми, трябва да започнем да укрепваме имунната си система. Скоро ще забележите, че ежедневието ви ще придобие нови цветове!
Продукти за имунитет е желателно е да се използват преди да възникнат каквито и да е здравословни проблеми. Ако общото състояние на организма обаче е тръгнало да се влошава, тези продукти ще ви помогнат по-лесно да прекарете болестта. Мед, лимон, чесън и лук са най-известните “бойци” с вирусите и микробите и истински складове на витамини. Но има и други продукти, които ще ви помогнат за укрепване на имунната система. Много от тях са в почти всеки дом, например, тиква или замразени боровинки. Други могат да бъдат закупени в магазина или аптеката.
Предлагаме ви няколко прости и ефективни народни средства за повишаване на имунитета, които можете да подготвите още днес!
Важно!
Избирайки подходяща народна рецепта, не забравяйте, че всеки продукт има своите противопоказания. Ето защо, ако имате някакви хронични заболявания, алергии или сте бременна, първо се консултирайте с Вашия лекар.

Витаминни напитки за повишаване на имунитета

Тези напитки ще подкрепят имунната ви система и ще позволят да се компенсира липсата на витамини. С тях ще укрепите тялото си и ще бъдете по-малко податливи на стрес и болести.
Витаминен компот
Смесете в равни пропорции суха мента, маточина, върбовка и кестенови цветове. След това залейте 5 супени лъжици от сместа с 1 литър вряща вода и за няколко минути я задържайте на слаб огън. Оставете за 2 часа течността да изстине и после прецедете. Добавете към чая сока от 2 компота без захар. През деня изпивайте по 0,5 литра готов от получения витаминен компот.

Чай от шипка

100 г плодове от шипка се заливат с 1 литър вряща вода. Оставете настойката да престои 1,5-2 часа, след което вземайте по 1 супена лъжица след хранене. Полезно е също така да се добави тази течност към черен или зелен чай.
Напитка от борови иглички

Измийте 2 супени лъжици борови иглички със студена вода. Залейте ги с 400 мл вряща вода и тази смес трябва да се вари за 20 минути на слаб огън. След това оставете чая да престои около 30 минути и го прецедете. Пийте около 2 чаши на ден. Ако желаете, можете да добавите мед или захар. Пийте 2-3 пъти на ден.

Настойка от облепиха с лимон и мед

Смелете 3 супени лъжици плодове на облепиха. Заливат се с 1 литър вряща вода и сместта се оставя да се вари в продължение на около половин час. След това прецедете настойката, добавете 2 чаени лъжички мед и парче лимон. Пийте на ден за чаша напитка и ще се чувствате много по-бодри и весели.

Напитка от джинджифил и лимон

Смелете 3-5 грама корен от джинджифил и четвъртинка лимон с кората. Залейте сместа с 250 мл гореща вода, оставете течността да се охлади за известно време и добавете 2-3 ч.л. мед. Пийте тази напитка сутрин на празен стомах.

Полезни смеси за имунитет

С помощта на месомелачка или блендер можете да си правите вкусни и здравословни смеси. Не ги консумирайте в големи количества, защото дори само няколко лъжици ще имат положителен ефект върху имунитета ви. Опитайте!

Витаминозна смес от сушени плодове

Смелете 100 г сушени кайсии, сини сливи и стафиди, 200 г орехи и 2 лимона. Добавете към сместа 150 г натурален мед. Разбъркайте, сложете в стъклен буркан и сложете в хладилника. През деня яжте 1 супена лъжица от сместа преди хранене.

Хрян с мед

Почистете и подсушете корени от хрян, трябва да се смелят с помощта на блендер или месомелачка. Залейте получената каша с преварена вода и я оставете за няколко часа. След това прецедете течността и добавете към нея мед в съотношение 1:1. Разбъркайте добре и вземайте по 1 супена лъжица сутрин и вечер.

Укрепваща смес с елда


Смелете 500 г суха и чиста елда, смесете с 500 г нарязани орехи и залейте сместа с течен мед до гладка консистенция. Вземайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден в продължение на един месец. За да се засили лечебният ефект на сместа, можете да добавите нарязани сушени кайсии и стафиди.

Лечебни конфитюри за повишаване на имунитета

Предлагаме рецепти на консерви, в които се съхраняват “живите” витамини. Резултатът е апетитно и полезно ястие, което може да се добави към чая или да се яде като конфитюр.

Тиквено сладко без готвене

Обелете една малка тиква. Добавете 50-100 г джинджифил, добавете 2 лимона, може да не белите кората им, но трябва да се почистят семките, които по принцип горчат. Смелете всички съставки с блендер или месомелачка. Добавете 100-200 г течен мед, разбъркайте всичко и поставете в чисти стъклени буркани.

Важно! Конфитюрът, който се приготвя без варене винаги трябва да се съхранява в хладилника.

Портокалово-лимонов конфитюр

Изстискайте сок от 1 лимон и 1 портокал. Добавете към получения сок 5 портокала, нарязани на филийки с почистени семки. Сложете нарязаните портокали в тенджерка, добавете към тях малко канела и индийско орехче. Добавете 1 литър преварена вода. Оставете сместа до сутринта в хладилника. На следващия ден се смесва съдържанието на тенджерата с 1 кг захар и се готви 1,5 часа на слаб огън. След това се охлажда и се налива в стъклени буркани.

Лук и чесън за имунитет

Специално внимание трябва да се отдели на лука и чесъна. Тези зеленчуци отдавна се използват за повишаване на имунитета, както в чиста форма, така и в смес с други продукти, за да се унищожи силният им вкус и мирис. Вярно е, че за да се опита лечебно средство, е необходима значителна воля. Но имунитетът ще ви каже: “Благодаря!”.

Лук с мед

Ситно нарежете 1 голяма глава лук, залива се с 2-3 супени лъжици мед и се оставя на стайна температура. 20-30 минути преди хранене изяждайте по 1 супена лъжица от сместа. Съхранявайте я в хладилника.

Тинктура от лук

Смачкайте 250 г лук, добавете 200 г захар и 500 мл вода и гответе 1,5 часа на слаб огън. След това охладете и добавете 2 супени лъжици. мед. Разбърква се, прецежда се и се излива в стъклена бутилка. Пийте от тинктурата 3-5 пъти на ден по 1 супена лъжица.

Тинктура от чесън

Счукайте 2 глави чесън, сложете ги в тъмен буркан и налейте 0.7 л полусладко червено вино. Поставя се на тъмно място в продължение на 14 дни, разклаща се всеки ден. След това се прецежда тинктурата и се консумира 1 ч. л. преди ядене.

Каша от лимон с чесън

Смелете 1 лимон с корите и 2-3 скилидки чесън, разбъркайте добре. Съхранявайте сместа в хладилник. Вземайте 1 чаена лъжичка преди или по време на хранене.

Сега знаете как да укрепите имунната система с помощта на различни народни средства. Но не забравяйте, че не е достатъчно да използвате витаминни чайове и смеси. Важно е също така да се коригира храната, като се изключат мазнините, пушените продукти и фастфуда. Прекарвайте повече време на чист въздух, не пренебрегвайте сутрешната гимнастика и се опитайте  да се усмихвате по-често. Тогава имунитетът ви ще бъде в ред!

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА