Тиквата е здравословен плод, който у нас се готви цяла зима, а не е само декор за Хелоуин. Условно тиквите се делят на три вида – едроплодни, твърдокори и мускатни тикви. За какво е подходящ всеки от тях?
Едроплодни тикви
Както става ясно от името в тази група попадат най-едрите представители на вида, чиято маса може да достигне няколкостотин килограма. Тези тикви се характеризират с разнообразие от цветове, които може да варират от кремаво до наситено жълто или дори ярко оранжево. Тези плодове са богати на захари и каротин, което означава, че са подходящи за печене. Освен това не губят своите потребителски свойства по време на дългосрочно съхранение.
Тиквите с големи плодове имат един малък недостатък: често след нарязване не може да се използва цялата и остава в хладилника за дълго време, където губи от полезните си свойства.
Твърдокори тикви
Тези тикви също са предимно с кръгла форма, но не дават големи плодове, бързо зреят и имат най-вкусните семки. Месото е малко жилаво, така че тази тиква е по-подходяща за приготвяне на супи или картофено пюре.
Мускатни тикви
Това е най-вкусните и сладки тикви. Месото име е гъста маслена консистенция, без излишни влакна. Тези тикви достигат понякога до 11.5% захари, което ги прави идеални за десерт. Плодовете на мускатните тикви имат разнообразна форма, най-често са срещаните са крушовидни.
Хранителна стойност
Тиквите от всички видове съдържат много захари, пектин и каротин, съдържанието на които в някои сортове може да достигне до 30 mg%. Тиквата също е богата на минерали, предимно калий, калций и фосфор. Семената съдържат голямо количество мазнини и протеини.
Как да изберем тиква в магазина?
Избирайки тиква в магазина на първо място, трябва да се съсредоточим върху факта, че плодът е узрял. Кората трябва да е плътна, без значителни повреди, със изсъхнала опашка. Размерът, цветът на плода не влияе значително на неговите потребителски свойства. Не се препоръчва обаче да се купуват нарязани тикви, тъй като в този случай не е възможно да се гарантира санитарно-хигиенната безопасност на продукта, макар че у нас е разпространена продажбата на обелена и нарязана тиква.
В помощ на фигурата – “тиквена диета”
Есента е чудесно време за експерименти с тикви. Тиквената диета е любим начин за отслабване, защото този плод има не само деликатен и сладък вкус, но и уникален витаминен състав и ниско съдържание на калории – от 22 ккал в суров вид и до 24 ккал сготвени. За една седмица с нея можете да свалите 5-6 килограма. В нея има протеини, въглехидрати, фибри – всичко, което е необходимо за отстраняване на излишната течност от тялото. Тиквата се препоръчва за пациенти с хипертония, диабетици, хора с възпаление на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт.
Да се яде само тиква няколко дни подред не е лесно, така че е по-препоръчително да се използа за разтоварващи дни. Суровият тиквен сок също е особено полезен. Най-ефективната комбинация с този зеленчук е в салати с ябълки, моркови и целина.
Но тиквените семки не трябва да се употребяват – те имат 550 ккал на 100 грама и много мазнини. Максималното време за спазване на диетата с тиква е 10-12 дни.
Преди всяко спазване на монодиета обаче трябва да се консултирате с лекар.