Как да си изберем добра тиква за печене

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Тиквата е здравословен плод, който у нас се готви цяла зима, а не е само декор за Хелоуин. Условно тиквите се делят на три вида – едроплодни, твърдокори и мускатни тикви. За какво е подходящ всеки от тях?

Едроплодни тикви

Както става ясно от името в тази група попадат най-едрите представители на вида, чиято маса може да достигне няколкостотин килограма. Тези тикви се характеризират с разнообразие от цветове, които може да варират от кремаво до наситено жълто или дори ярко оранжево. Тези плодове са богати на захари и каротин, което означава, че са подходящи за печене. Освен това не губят своите потребителски свойства по време на дългосрочно съхранение.

Тиквите с големи плодове имат един малък недостатък: често след нарязване не може да се използва цялата и остава в хладилника за дълго време, където губи от полезните си свойства.

Твърдокори тикви

Тези тикви също са предимно с кръгла форма, но не дават големи плодове, бързо зреят и имат най-вкусните семки. Месото е малко жилаво, така че тази тиква е по-подходяща за приготвяне на супи или картофено пюре.

 Мускатни тикви

Това е най-вкусните и сладки тикви. Месото име е гъста маслена консистенция, без излишни влакна. Тези тикви достигат понякога до 11.5% захари, което ги прави идеални за десерт. Плодовете на мускатните тикви имат разнообразна форма, най-често са срещаните са крушовидни.

Важно! Някои тикви може да са горчиви – това се дължи на съдържанието на кукурбитацин, съединение, което е характерно за всички членове на тиквеното семейство. Причината за натрупването им може да бъде прекомерната топлина и недостатъчното поливане по време на отглеждането. Въпреки горчивината, кукурбитацините имат редица положителни качества, включително: антитуморни, противовъзпалителни и антимикробни средства.

Хранителна стойност

Тиквите от всички видове съдържат много захари, пектин и каротин, съдържанието на които в някои сортове може да достигне до 30 mg%. Тиквата също е богата на минерали, предимно калий, калций и фосфор. Семената съдържат голямо количество мазнини и протеини.

Как да изберем тиква в магазина?

Избирайки тиква в магазина на първо място, трябва да се съсредоточим върху факта, че плодът е узрял. Кората трябва да е плътна, без значителни повреди, със изсъхнала опашка. Размерът, цветът на плода не влияе значително на неговите потребителски свойства. Не се препоръчва обаче да се купуват нарязани тикви, тъй като в този случай не е възможно да се гарантира санитарно-хигиенната безопасност на продукта, макар че у нас е разпространена продажбата на обелена и нарязана тиква.

В помощ на фигурата – “тиквена диета”

концерти, Петковден, Agrozona.bgЕсента е чудесно време за експерименти с тикви. Тиквената диета е любим начин за отслабване, защото този плод има не само деликатен и сладък вкус, но и уникален витаминен състав и ниско съдържание на калории – от 22 ккал в суров вид и до 24 ккал сготвени. За една седмица с нея можете да свалите 5-6 килограма. В нея има протеини, въглехидрати, фибри – всичко, което е необходимо за отстраняване на излишната течност от тялото. Тиквата се препоръчва за пациенти с хипертония, диабетици, хора с възпаление на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт.

Да се яде само тиква няколко дни подред не е лесно, така че е по-препоръчително да се използа за разтоварващи дни. Суровият тиквен сок също е особено полезен. Най-ефективната комбинация с този зеленчук е в салати с ябълки, моркови и целина.

Но тиквените семки не трябва да се употребяват – те имат 550 ккал на 100 грама и много мазнини. Максималното време за спазване на диетата с тиква е 10-12 дни.

Преди всяко спазване на монодиета обаче трябва да се консултирате с лекар.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА