Дворовете, в които се отглеждат лози, формирани асмовидно винаги са привличали погледите. При добри грижи лозите стават мощни, обилно раждат.
За да имаме хубава асма обаче е необходимо специално формиране. След като се засади лозата се реже на чеп с две очи. През първата година не се филизи и не се колтучи. На втората горната ръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с две очи. При филизенето се запазват само два по-силни летораста (единият е резервен). Те се привързват на висок кол и се колтучат. На третата година по-слабата пръчка се отстранява, а силната се изрязва на 6-8 очи над височина над конструкцията за асма. Леторастите по стъблото се филизират, а леторастите по хоризонталната част (кордона) се прореждат през един, крайният е продължител. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с по 2 очи, продължителят – на 6 очи. Така се оформя чардакът на асмата. Когато лозите са засадени на по-големи разстояния, може да се формират повече кордони на всяка от тях.
Обикновено за асма се избират предимно десертните сортове с големи и красиви гроздове, които имат едри, хрупкави зърна. Желателно е гроздето да узрява през по-продължителен период от време. Най-рано зреят Перла дьо Касаба, Армира, Мечта, Плевен, Мискет русенски. Много ранни са Надежда, Свежест, Мискет Плевенски, Брестовица, Чауш. След тях са Мискет хамбургски, Болгар. Най-късните са Алфонс Лавеле, Италия, Тича.
Ако ще засаждане на лози непосредствено до жилищни сгради изберете сортовете с повишена устойчивост на студ и на мана, например Кондарев, Дружба, Наслада. Те изискват по-малко пръскане.