Насипете в ямите оборски тор
Красотата и вкусните плодове са основните преимущества на асмата. Засаждането й обаче не е проста работа, а процес, който трябва да е предварително обмислен.
Най-важното е определянето на подходящите места за лозите. Те трябва да са добре огрявани от слънцето, светли и проветриви. Лозниците не трябва да се засенчват от високи дървета, храсти, сгради и др. Най-подходящото изложение за направа на асма е южното и източното или югоизточното. От конструкцията, на която ще се разполагат леторастите и гроздовете, също зависи качеството на гроздето. Тя трябва да предоставя добро огряване на всички части на лозата. За тази цел най-подходящи са едноскатните и двускатните перголи с наклон на козирката около 45 градуса. Естествено по-декоративни са тунелните конструкции, но гроздовете при тях остават на сянка, зърната не се оцветяват добре, кожицата им остава по-тънка, лесно се пука и гроздето загнива. Хоризонталните скели са подходящи за по-южните и топли райони, в които гроздовете увиснали надолу и засенчени, се предпазват от горещините през най-топлите месеци.
Ако засадите асмите на разстояние между тях 1-1,2 м, то те ще се оформят само с едно стъбло и един кордон като продължение на стъблото. При тях не е възможно формирането на повече кордони. Гъстото засаждане на лозите се практикува когато на малка площ искаме да си отгледаме повече от един сорт грозде. При по-голяма площ разстоянието на лозите в реда може да бъде 2 до 2,5 м. В този случай лозниците могат да се формират с едно или две стъбла и с повече от един кордон в зависимост от площта на скелето, което трябва да покрие лозницата. Трябва да имате предвид, че една лозница покрива площ от 50 до 100 и повече квадратни метра.
Мястото, където ще се засаждат лозниците, трябва да бъде добре обработено. Дупките са с размер 50х50х60 см или по реда да се направи канавка със същите размери. В дупките или канавките се насипва добре угнил оборски тор. Подготовката трябва да се извърши около един месец преди да се засадят лозичките. В по-топлите райони по-добре е да се засаждат през октомври-ноември, а в по-хладните – през март-април.