Как да направим борбата с телените червеи по-ефективна?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Телените червеи нанасят повреди на младите растения, които водят до разредени посеви, увеличаване на натиска от плевели и отслабване на растенията, намаляване на добивите и печалбата. Телените червеи са незрелите ларви на бръмбари от семейство Еlateridae (полски ковачи).

Развитието на ларвите протича в продължение на 3-5 години, като те се хранят с покълващи зърна и млади растения. Телените червеи са полифаги и могат да бъдат намерени почти навсякъде, хранят се както с житни, така и с широколистни култури. Много често срещани са в полета с минимални обработки, които са привлекателни места за снасяне на яйца от женските бръмбари. Вредата по културата се установява едва след засяване, когато е твърде късно за превантивни мерки за справяне с неприятелите.

Контролът на телените червеи при царевицата и слънчогледа стана невъзможен след забраняването на неоникотиноидните обеззаразители и единственият вариант за извеждане на борбата остана през есента- при сеитбата на пшеницата и ечемика. Щетите които се нанасят при тези култури също не са за пренебрегване, често имаме не добре гарнирани посеви, с ниска гъстота, което понижава добивите и печалбата на земеделските производители.

Като водещата компания при продуктите за обеззаразяване на семена ЮПЛ България има решение и за този наболял проблем. СИГНАЛ 300 ЕС е инсектицид за третиране на семена под формата на иновативна емулсия.

СИГНАЛ 300 ЕС осигурява ефективен инсектицидин контрол на телените червей(Agriotes spp.), благодарение на трите си механизма на действие, контактно стомашно и репелентно.

Специфичната биология на неприятеля, развитие в продълвение на 3-5 години, изисква ежегоден контрол на плътноста популацията.

Благодарение на слятата повърхност на пшеницата и ечемика продуктът има равномерно разпределение в почвата, водещо до оптимална ефикасност.

Комбинацията между отблъскващите свойства на циперметрина и формулацията на СИГНАЛ 300 ЕС осигурява “зона на защита” около семената, гарантира дълъг инсектициден контрол, опазвайки посевите дори и при най-високи нива на нападение от вредители. Продуктът е базиран на уникален маслен носител осигоряващ стабилност на продукта и дълготрайно действие, активното вещество се задържа дълго време в кореновата зона, което обуславя и по- високата му ефективност и по- продължителното му действие в сравнение с другата алтернатива тефлутринът. Тефлутринът е силно летлив- действие кратко и е опасен за оператора.

Чрез контактното си действие, продуктът осигурява превантивна защита на житните посеви през първоначалните фази на тяхното развитие. Обработените семена образуват 5 см защитен слой около себе си и при контакт с почвата около тях неприятелите загиват, преди да могат да причинят повреда на семето или младото растение. Така се намалява гъстотата на телените червеи не само през есента, но и през пролетта, когато нямаме възможност за техния контрол.

Ефективният контрол на телените червеи изисква система от ежегодни мероприятия, както агротехнически така и химически. Контолът на плътността на популацията е ефективен когато се осъществява при всички отглеждани култури.

През последните години този неприятел се оказва един от лимитиращите фактори за развитието на пшеницата през есента, той е основната причина за силно разредените есенни посеви, с редуциран още през есента потенциал за добив. Телените червеи при пшеница са също толкова сериозен и лимитиращ добива фактор както при пролетните култури.

Контролът на телените червеи през есента не само ще осигури едни добре гарнирани есенни посеви с потенциал за добив, но ще даде възможност за по-лесен и ефективен контрол на неприятеля при царевица и слънчоглед.

СИГНАЛ 300 ЕС покрива отлично семената в ярко червен цвят и е съвместим с широк спектър от фунгициди за третирането им.

Допълнително предимство на СИГНАЛ 300 ЕС е избягването на негативен ефект върху околната среда, тъй като остатъците от активното вещество в семената са под минималното ниво на отчитане. По този начин продуктът не представлява опасност за птиците и бозайниците, а също така липсват данни и за негативно влияние върху пчелите.

ОБОБЩЕНИЕ

  • Защита от телени червеи при пролетни и есенни култури
  • Действа след контакт или поглъщане
  • Създава трайна зона на защита около семената
  • Формулация с интензивно червен цвят и минимално отделяне на прах
  • Смесим с широк спектър фунгициди за третиране на семена
  • Няма негативно влияние върху кълняемостта на семената

 

Сега, бонус 20 л. СИГНАЛ 300 ЕС на всеки 200 л., закупени до 20.08.2023. Вижте повече ТУК

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА