Напуканите домати са най-добри, според професионалната градинарка и търговка Лилия Симеонова
Безупречният външен вид не винаги означава добро качество на плодовете и зеленчуците. Младите хора, особено в градовете, не винаги успяват да се ориентират в качеството на градинската продукция. Често например оставяме настрана жълто-червените домати, защото смятаме, че не са достатъчно червени.
Това обаче може да се окаже грешка, ако сме пропуснали да забележим напуканите места в горната му част или ситните жълти точици по кожата му. Именно те са признак за добро качество на домата, дори и да се забелязват жълтеникави жилки по него.
Това каза за „Агрозона“ Лилия Симеонова, която се грижи за един декар оранжерия с краставици и домати. Много посетители на пазарите в Драгоман, Сливница и Годеч познават нейната продукция и се доверяват на точните й съвети, когато подбират плодовете и зеленчуците.
„За мен прекалено лъскавите домати не са добри. Хубавият домат има ситни жълти точици по кожата и е напукан.“, посочва стопанката. „Не взимайте корнишони със завръз.“, съветва още тя и обяснява, че това е признак на незрялост. Обикновено зеленчуците отглеждани на хидропоника имат завръз, защото растат прекалено бързо и вместо естествена почва имат специална гъба напоена свода и с определени хранителни вещества.
„Аз не продавам краставици в найлон.“, посочва още Лилия Симеонова, „Според мен те са най-изкуствени.“