Бракониери отнесоха солени глоби за рога, ще плащат и за ракия без акциз

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Заради нарушенията местната дружинка е загубила хиляди евро

Три незаконни трофея от дива коза, намерени в домовете на двама ловци от дружината в с. Настан, са лишили дружината от 3670 евро. Такъв е размерът на постъпленията, които биха влезли по сметка на ловната дружинка в с. Настан, ако трофейните животни бяха отстреляни по реда на изключенията с квота от МОСВ по линия на организирания ловен туризъм, съобщават от НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България”.

Това е тъжната равносметка от една внезапна съвместна проверка на гор­ски и полицейски служители по сигнал за незаконно отстреляна мечка.

В посочения в сигнала овчарник, а после и в домовете на двама ловци – Мирослав Чавдаров и Славчо Сакалийски, контролните органи така и не открили доказателства за отстреляна мечка. Но намерили грижливо кътани в дома на Чавдаров един трофей от дива коза, а в дома на Сакалийски – два трофея от защитения вид, който от 2007 година се ловува само по реда на изключенията и със специално издадена от МОСВ квота за отстрел по линия на организирания ловен туризъм.

Когато екс­перти по ловно стопанство оценили незаконно добити­те трофеи, станало ясно, че те са съответно 78.45, 93.68 и 95.88 по СIC. Тези оценки изчислени по таблицата за ОЛТ на вида дива коза дават размера на щетата.

Отделно от това при обиска у единия от бракониерите са иззети патрони за огнестрелно оръжие, за което той няма разрешително за притежание, съхранение и носене, издадено от служба КОС към областната дирекция на МВР. Материалите за това нарушение са предаде­ни на прокуратурата.

Проверката по сигнал от горски и полицейски служители е от средата на септември. Тогава, като веществени доказателства са иззети и трофеите.

Като приключили със своята част от разследването, те предали материалите на РИОСВ – Смолян, защото става дума за трофеи на животни от защитен вид.

От РИОСВ-Смолян са стартирали наказателни производства на двамата ловци за незаконно притежание на трофеи и са им съставени актове.

Нарушителите са отказали да дадат обяснение как точно са се сдобили с трофеите. Екоинспекцията е съставила наказателни постановления, които могат да бъдат обжалвани по съдебен ред. Глобата предвидена от Закона за биоразнообразието варира от 100 до 5000 лв.

Закононарушителите са се отказали от правото да направят възражения по съставените актове, а се оплакват, че при обиска са им конфискували и ракията. Тя обаче е била без документи за платен акциз и вече е предадена на митническите власти, откъдето също се очаква да получат актове.

Когато наказателните постановления влязат в законова сила от сдружението на ловците и риболовците в Девин ще вземат решение как да санкционират нарушителите.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements