Изсушена еуглена ще замества нишестето в нова храна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Изсушена еуглена да замества нишестето в различни храни предлагат от компанията Kemin Foods L.C, която още преди две години подава заявление до Европейската комисия (ЕК), в съответствие с чл. 10 от Регламент (ЕС) 2015/2283, за разрешаване пускането на пазара на ЕС като нова храна на изсушени цели клетки на Euglena gracilis. Сега Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) да предостави научно становище относно безопасността на новата храна, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Заявителят предлага новата храна да се използва в хранителни добавки, в храни, предназначени за пълен заместител на дневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло и като съставка в редица хранителни продукти. Предложената целева група е всички хора над 12-месечна възраст. Според компанията хранителни добавки, които съдържат E. Gracilis, се продават в САЩ, Китай и Япония. Оказва се, че тези продукти имат най-висок пазарен дял в Азия и по-специално в Япония. Препоръчваният прием на изсушена E. gracilis с хранителни добавки е около 500 mg на ден. Според информацията на заявителя, E. gracilis също се предлага като съставка в редица храни (напр. еугленови блокчета, еугленов пудинг, еугленови смутита, юфка/нудли с прибавена Euglena и др.). По отношение на употребата на новата храна като хранителна добавка, заявителят предлага максимален дневен прием, съответно от 100 mg на ден за малки деца от 12 до 35 месеца; 150 mg на ден за деца от 3 до 9 години; 225 mg на ден за подрастващи и 375 mg на ден за възрастни хора.

Данните показват, че в САЩ консумацията на храни с E. gracilis включва хлебни изделия и различни печива, зърнени продукти, аналози на млечни продукти, преработени плодови сокове и заготовки за супи при препоръчана употреба от 500 mg на порция.

Заключението на специалистите от ЕОБХ е, че новата храна – изсушена биомаса от цели клетки на Euglena gracilis е безопасна при предложените видове и нива на употреба.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА