Изслушват гроздопроизводители и преработватели в Комисията по земеделие

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

На утрешното заседание на Комисията по земеделието и храните предстои да бъдат изслушани гроздопроизводители и преработватели от страната. Те ще обсядят проблемите и изпитанията пред сектора и ще опитат да намерят решения за тях. Една от темите, които се очаква да бъдат засегнати е стопираният износ на български вина за Китай за неопределено време, заради епидемията от коронавирус. „В момента 12 контейнера с българско червено вино стоят на пристанищата в Хонконг и Гуанджоу и не е ясно дали виното ще бъде допуснато до китайския пазар и кога“, съобщи Красимир Коев, изпълнителен директор на ИАЛВ, по време на пловдивски панаир „Винария“.

По време на пресконференция преди откриването на АГРА 2020 Коев коментира още, че 96% от консумацията на вино у нас е родна продукция. Според него това се дължи на завръщанетона интересът към българското вино. Напитката, която се произвежда у нас е с ниски цени и добро качество, подчерта Коев. През изминалата година се е засилил интересът на производителите към сортовете Широка мелнишка и Гъмза, споделя още той.

На 17 март стартира и първият прием по мярката „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г. за 2020 г. ще бъде отворен до 31 март 2020. По мярката се промотират вина със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и сортови вина без ЗНП/ЗГУ. Подпомаганите дейности ще включват участия в международни изложения, демонстрации в търговски обекти, организиране на посещения на мероприятия, фестивали, винени туристически дестинации и дегустации в България.

За първи път по Програмата, тази година след 4 май, ще бъде отворена и мярката „Застраховане на реколтата“, става ясно от изявление на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.„61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход“, съобщава още тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама