Изследване във връзка с консумация на яйца, сърдечно-съдови заболявания и кардиометаболични рискови фактори – е проведено върху възрастни в Гърция и разкрива, че яденето на 1-3 яйца седмично и 4-7 яйца седмично е свързано със 60% до 75% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване (ССЗ), предаде Euromeatnews.
В миналото по-възрастните хора (които обикновено са най-застрашени от ССЗ) са били предупреждавани да не ядат яйца. Въпреки това, доказателствата през последните 20 години довеждат до големи промени в здравните съвети в Обединеното кралство. „Сега няма препоръчително ограничение за това колко яйца трябва да ядат хората, стига да се храните разнообразно“, споделят от фондация British Heart.
След премахването на ограниченията за яйцата в нашата диета и очевидните ползи за здравето, има достатъчно причини да се насладите на омлет или варено яйце с войници. Независимо дали за традиционна закуска или бърз обяд в средата на седмицата, яйцата заслужават основно място в менюто на всеки.