„Използвай преди” или „Най-добър до”. Как ще се означава срокът на годност на храните?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Европейската комисия е поискала от панела на Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) за биологични опасности (BIOHAZ) да изготви научни становища, предоставящи насоки за означаването на датите и свързаната с тях информация за храните, с оглед на прилагането от страна на бизнесоператорите с храни (БОХ) на Регламент (ЕС) №1169/20112 за предоставяне на информацията за храните на потребителите, като интегрирана част от тяхната система за управление на безопасността на храните (СУБХ), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Според становището експертите трябва да оценят използването на термините на опаковките „Използвай преди” или „Най-добър до”. За да вземат решение бизнес операторите какъв точно термин да използват, от ЕОБХ предлагат дърво на решенията, което включва 10 въпроса, които позволяват да се даде обективна оценка на опасностите, които представляват храните след изтичане на срока им на годност.

Становищата е трябвало да разработят основан на риска подход, който да се следва от бизнес операторите на храни при вземането на решение за вида на означаване на датата, определянето на срока на годност и свързаната с тях информация за храните, която трябва да се предоставя на етикета, за да се гарантира безопасността на храните.

Според оценките за хранителни продукти, преработени по начин, чрез който се елиминират патогенните микроорганизми и се избягва възможността за повторно замърсяване, или самите продукти не подпомагат растежа им, рискът за здравето на потребителите не би се увеличил по време на срока на годност, е уместно означаването на датата с „най-добър до“.

Ако липсва стъпка за елиминиране на патогена или на възможността за повторно замърсяване след тази обработка, и хранителният продукт подпомага растежа на замърсяващите патогени, се очаква рискът за потребителите да се увеличи по време на срока на годност и е необходимо означаване на датата с „използвай преди“ .

От ЕОБХ все пак обобщават, че решение трябва да  се търси за всеки отделен случай и дават препоръки да се осигурят обучителни дейности и подкрепа, особено за дребните производители на храни и лабораториите, целящи да допринесат за по-доброто разбиране на микробната екология на храните и процедурите за характеризиране на съответните фактори, определящи срока на годност на нетрайните храни; да се увеличат уменията и способностите за вземане на хармонизирани и подходящи решения относно вида на означаване на датата за срока на годност; да се събират данни за поведението на потребителите и търговците относно начините на съхранение на продуктите; да се разработят подходящи нива на защита за повечето комбинации храни – патогени, тъй като липсата на такива данни е пречка за определяне на срока на годност на храните по отношение на безопасността на храните и др.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА