Износът по морския зърнен коридор намалява за четвърта поредна седмица

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

По време на 24-та седмица от работата на зърнения коридор (9-15 януари) украинските износители са изпратили 491 хиляди тона агропромишлени продукти от морските пристанища, което е с 20% по-малко от доставките седмица по-рано. Това се казва в съобщението на Асоциацията “Украински клуб на аграрния бизнес”.

Броят на корабите, които бяха натоварени тази седмица, беше 19, което е с 3 единици повече от предходната седмица.

„Този ​​обем на пратки е 2,4 пъти по-малък от максималната седмична цифра и не допринася за бързото изнасяне на остатъците от земеделски продукти“, твърдят експертите.

Най-големите обеми на износ през 24-та седмица на зърнения коридор са:

  • царевица (43% от износа през този период);
  • пшеница (20%);
  • слънчогледова кюспе (12%).

Голяма част от украинските продукти отиват в Турция, освен това се прави усилен износ за Азия (Китай, Афганистан), Европа (Италия, Холандия, Португалия) и Африка (Либия, Тунис, Мароко).

„Общо от началото на зърнения коридор от 1 август 2022 г. до 15 януари 2023 г. успяхме да изнесем 17,4 милиона тона селскостопански продукти за нашите чуждестранни партньори“, казват от асоциацията.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА