Кораб с украинско зърно блокира движението в Босфора

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Движението на плавателни съдове в Босфора е спряно заради товарен кораб, който заседна днес сутринта.

Сухотоварният кораб MKK-1 под флага на Палау идва от Украйна, пише Anadolu.

Отбелязва се, че корабът е заседнал поради счупено кормило. На мястото са изпратени спасители на Генералната дирекция за крайбрежна сигурност на Турция, корабът “Нене Хатун”, спасителни лодки и влекачи, команден катер на бреговата охрана и подводни екипи, а движението по Босфора е временно преустановено и в двете посоки.

Известно е, че няма загинали и ранени, както и замърсяване на околната среда в резултат на инцидента.

Още в началото на годината украинските износители успяха да изпратят първите милион тона селскостопански продукти през 2023 г. като част от „зърнената инициатива“.

Според съобщението от Украйна, в петък 11 кораба са напуснали пристанищата на Одеса с 313,5 хиляди тона селскостопански продукти. Сега в пристанищата на Голяма Одеса се обработват 17 кораба. Товарят 519 хил. тона украинска земеделска продукция.

5 кораба се движат по зърнения коридор за товарене. В Босфора 104 плавателни съда очакват проверка от Съвместния координационен център.

От 1 август 2022 г. 644 кораба са напуснали пристанищата на Голяма Одеса, изнасяйки 17,3 милиона тона храна.

Снимка Anadolu

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements