Износът на овче месо от Обединеното кралство, включително кланични трупове, кости и разфасовки, е понесъл тежък удар през май
Общият износ на овче месо от Обединеното кралство е паднал с близо 20 процента спрямо предходната година през май, поради блокирането заради Covid-19, показват данни на Съветът за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB).
Износът на прясно и замразено овче месо, включително кланични трупове, кости и карантии, намалява с 19% на годишна база през май до 6 200 тона.
Според AHDB това отразява тенденцията, наблюдавана в домашното производство на агнешко месо, която е спаднала за пета поредна година през май.
Намален износ
По-малко количество пресни агнешки трупове са изпратени през месеца за други страни, в сравнение със същото време миналата година, което е и причината за цялостния спад в обема. Поотделно за всяка държава по-малко продукт е изпратен в Германия, Франция, Холандия и Белгия, което компенсира увеличение на обемите, изпратени в Ирландия. “С 3 100 тона по- малко са пратките за Германия и с 3 000 за Франция (-3 000 тона)”, обясни Хана Кларк от AHBD.
Междувременно цифрите показват, че вносът на прясно и замразено овче месо в Обединеното кралство през май е спаднал с 26% на годишна база до 4600 тона. Това довело вноса за периода от януари – май до 29 900 тона, което е 9 процента по- малко спрямо миналата година. Обемът от Нова Зеландия и Ирландия е спаднал съответно с 1700 и 1300 тона на година, компенсирайки 1100 тона увеличение в Австралия.