Износът на овче месо от Обединеното кралство пада с близо 20%

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Износът на овче месо от Обединеното кралство, включително кланични трупове, кости и разфасовки, е понесъл тежък удар през май

Общият износ на овче месо от Обединеното кралство е паднал с близо 20 процента спрямо предходната година през май, поради  блокирането заради Covid-19, показват данни на Съветът за развитие на селското стопанство и градинарството (AHDB).

Износът на прясно и замразено овче месо, включително кланични трупове, кости и карантии, намалява с 19% на годишна база през май до 6 200 тона.

Според AHDB това отразява тенденцията, наблюдавана в домашното производство на агнешко месо, която е спаднала за пета поредна година през май.

Намален износ

По-малко количество пресни агнешки трупове са изпратени през месеца за други страни, в сравнение със същото време миналата година, което е и причината за цялостния спад в обема. Поотделно за всяка държава по-малко продукт е изпратен в Германия, Франция, Холандия и Белгия, което компенсира увеличение на обемите, изпратени в Ирландия. “С 3 100 тона по- малко са пратките за Германия и с 3 000 за Франция (-3 000 тона)”, обясни  Хана Кларк от AHBD.

Междувременно цифрите показват, че вносът на прясно и замразено овче месо в Обединеното кралство през май е спаднал с 26% на годишна база до 4600 тона. Това довело вноса за периода от януари – май до 29 900 тона, което е 9 процента по- малко спрямо миналата година. Обемът от Нова Зеландия и Ирландия е спаднал съответно с 1700 и 1300 тона на година, компенсирайки 1100 тона увеличение в Австралия.

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements