Производството и изкупеното мляко в глобален план от началото на година върви по-високо на годишна база. В ЕС се отчита около 3,5% повече преработено мляко, а в САЩ с 1,5% повече произведено мляко. Средните претеглени цени в ЕС през 2017 г. са около 0,35 евро/кг, а през 2018 г. може да прогнозираме цени между 0,31-0,32 евро/кг. По прогнози на USDA, изкупните цени за САЩ през 2018 г. са за около 0,35 $/кг. През 2017 г., средната цена на сурово мляко в САЩ бе около 0,39 $/кг, съобщават от САРА.
Цената на обезмасленото сухо мляко е с 25% под нивото от март предходната година и в момента продължава големия дисбаланс в наличностите на млечен протеин и мазнини на европейския пазар.
Според прогноза на ЕК за 2018 се очаква ръст при изкупеното мляко от 1,4% и намаление на млечното стадо с 1% на годишна база. Производството ще варира значително през годината. Фактори, които ще влияят са използването на закупен фураж, студената пролет и забавеното развитие на биомасата, продължаващото подобрение на продуктивността. Очаква се нарастване на износът на млечни продукти от Съюза с 4% и силно вътрешно потребление с ръст от 0,9%. Очакванията за световен ръст на млекопроизводството през 2018 г. ще свали цените, като очакванията са да няма сериозен срив. Търговските спорове между САЩ и Китай засега не засягат млечните продукти, като те могат да бъдат повлияни по косвен път, чрез отражение върху цените на фуражите и на месата.
Възстановяване на китайското свиневъдство все още продължава, а намалението на цените на свинско месо там се отразява на цените на сухата суроватка, която се използва като храна в свиневъдството, но вероятността да последва по-голям срив в цените на млечния протеин не е голяма.
Около 900 000 тона мляко на година ще са необходими, за да се покрие вътрешното потребление на ЕС. То ще е основно за производство на сирене и други млечни продукти като разнообразни десерти, бебешко адаптирано мляко, протеини и др. Наред с други хранителни продукти като домати и месо, повече млечни ще са необходими и за увеличаващото се търсене на преработени храни като пица, готови ястия, сладкарски изделия. Пряката консумация на течно мляко обаче се очаква да намалява.