Износът на БГ плодове скочи с над 80% за година, голям дял от ябълките у нас – вносни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Съществено повишение се регистрира при импорта на картофи

Износът на пресни плодове през периода януари – юли 2022 г. се е увеличил с 80,4% на годишна база, достигайки 47 073 тона, съобщават от земеделското министерство в оперативен анализ. Според данните обаче износът на пресни плодове представлява предимно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Това включва 29,19 хил. тона цитрусови плодове (61,9% от целия износ на пресни плодове за периода).

Експортът на дини бележи ръст от почти пет пъти на годишна база, до 12,1 хил. тона. Чувствително повече са и изнесените кайсии – с над три пъти на годишна база, докато реализацията на череши, черупкови плодове, праскови, ягоди, вишни и ябълки се свива в границите от 8,4% при черешите до 78,3% при ябълките.

През седемте месеца на 2022 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 39,3% спрямо съответния период на 2021 г., до 22,4 хил. тона, докато този на пресни плодове отчита ръст от 80,4%, до 47,1 хил. тона, отчитат експертите. При пресните зеленчуци най-значително понижение бележи експортът на краставици и корнишони – с 5,4 хил. тона или 48,9%, зеле – с 2,4 хил. тона или 73,4% и пиперки – с 1,7 хил. тона или 35% спрямо същия период на 2021 г. Намаляват и изнесените количества домати, лукови зеленчуци, тикви, патладжани, гъби, бобови зеленчуци и сладка царевица, в диапазона от 12% (домати) до близо 100% (сладка царевица). Реализираното извън страната количество картофи нараства два пъти на годишна база, но остава сравнително малко (426 тона).

Вносът на зеленчуци и плодове бележи разнопосочно развитие. При зеленчуците се отбелязва спад от 5,6%, докато при плодовете – увеличение с 5,9%.

Понижението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-малките доставки на домати (с 9,1 хил. тона или 13,8%), краставици и корнишони (с 4,1 хил. тона или 17,9%), лукови зеленчуци (с 3,5 хил. тона или 16,7%) и пиперки (с 1,4 хил. тона или 7%). Намаление е налице и при импорта на тикви и марули – съответно с 6,3% и 20,7%.

Същевременно, съществено повишение се регистрира при импорта на картофи (с 6,8 хил. тона или 26,2%), а този на патладжани, моркови и гъби се увеличава с между 4,8% и 17,5%.

Около 50% от вноса на пресни плодове през периода януари – юли 2022 г. се формират от цитрусови плодове и банани – общо 117,5 хил. тона, което е с 3,2% повече на годишна база. Сравнително голям дял заемат и доставките на ябълки (14,3%), които нарастват с 33,5% до 33,3 хил. тона. Внесените количества ягоди, круши, киви, праскови, черупкови плодове, кайсии и вишни са с от 4,7% (ягоди) до 88,5% (вишни) над отчетените за същия период на 2021 г., докато намаление е налице при дините (с 6,9%), гроздето (с 16,2), пъпешите (с 35,7%) и черешите (с 37,5%), отбелязват от земеделското министерство.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА