Изготвяме 5-годишен план за залесяване на увредените горски площи

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути
МЗХГ ще подготви петгодишен план за залесяване на площите, увредени от съхнене и други фактори, които повреждат горските насаждения, съобщиха от аграрното министерство. “В него залагаме действия по всички направления – от семесъбиране и производство на фиданки, до залесяване и подпомагане естественото възобновяване. Ще бъдат потърсени и подходящи площи от държавния поземлен фонд, върху които също да се извърши залесяване там, където се налага.”, коментира земеделският министър Румен Порожанов по време на работна среща с директорите на 6-те държавни предприятия, проведена в ДЛС “Тракия” вчера. „Направихме анализ на провежданото залесяване в горите в последните 30 години и установихме, че има известен спад в по-голяма част от този период. Основната причина е, че в повечето от горите, които са в Натура 2000 се разчита на естествено възобновяване. Същевременно увредите от съхнене, пожари и други фактори на над 39 000 ха гори, от които силно засегнатите са над 10 000 ха,  налагат спешни мерки. Освен извличане на увредена дървесина, по което успешно работят държавните предприятия и в момента, трябва да започне и залесяване на освободените терени там, където няма естествено възобновяване.”, каза още той.
„След разлистването на горските насаждения до края на пролетта, ще бъде направена детайлна инвентаризация на площите, които сме освободили от увредена дървесина, за да се определят точните петна за залесяване”, уточни заместник-министър Атанас Добрев. Предприятията ще изготвят инструкция заедно с Института по гората за извършване на възстановяването в освободените площи, посочи още той, като се очаква близо 1500 ха да бъдат залесени през тази година.
Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов посочи, че ще бъде направена инвентаризация и на акациевите насаждения, тъй като някои са вече на 3-та – 4-та ротация и предстои трансформация.
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements