Ивелина Василева: България работи активно за справяне с климатичните промени

Агрозона
Агрозона
3 Минути

България работи активно за справяне с предизвикателствата, породени от климатичните промени. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която участва като говорител в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия – Европа в Европейския парламент в Брюксел.

България е представена на срещата от народните представители Ивелина Василева и Александър Иванов.

Ивелина Василева посочи, че със съдействието на Световната банка страната ни вече е разработила Национална стратегия за адаптация към изменението на климата до 2030 г. с План за действие, както и анализи за девет ключови сектора – селско стопанство, биологично разнообразие и екосистеми, енергетика, гори, здраве, туризъм, транспорт, градска среда и води.

Макар повечето изследвания на климатичните промени да са съсредоточени в Азия и Африка, където те са по-видими, няма неуязвими или имунизирани нации или части на света. Климатичните промени се случват сега и последиците от тях не са само екологични, а вече са елемент от националната и международна сигурност, каза Ивелина Василева.

Според доклад на Световната банка има опасност до 2050 г. само от три региона в Африка, Южна Азия и Латинска Америка над 143 млн. човека да бъдат принудени да напуснат домовете си и да търсят по-малко уязвими места за живеене. Тревожните данни поставят за незабавно решаване важни въпроси, свързани с превенция, защита от бедствия и готовност за посрещане на предизвикателствата, посочи председателят на КОСВ.

Тя отбеляза, че климатичните промени причиняват бедствия, които карат хората да напускат домовете си. Това предизвиква икономически и социални проблеми и води, както до вътрешни миграционни процеси, така и до миграционни потоци от една държава към друга, с което понятието „климатичен мигрант“ става все по-актуално. Въпросът има и морален аспект, тъй като страни, които емитират ниски нива на парникови газове като Чад и Бангладеш, са едни от най-уязвимите от климатичните промени, отбеляза Ивелина Василева.

По думите й с усилията на всички, с целенасочени действия за определяне на рисковете за най-уязвимите региони и за намаляване на емисиите на парникови газове, както и с добре планирани инвестиции, броят на „климатичните мигранти“ може да се намали с десетки милиони през следващите години.

Участниците в Десетата среща на Парламентарното партньорство Азия – Европа постигнаха съгласие по обща декларация. Тя ще бъде връчена по време на 12-та среща на върха Азия-Европа, която ще се състои в Брюксел на 18-19 октомври 2018 г.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements