Иван Стефанов: Комасацията и напояването са пътят към професионалното земеделие

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Професионално земеделие е възможно само чрез комасация и напояване. Това каза Иван Стефанов, изпълняващ длъжността „Мениджър Агробизнес” в Агрия Груп Холдинг АД, цитиран от ИА „Фокус”. “Естествен път за продължение на конкурентоспособността и израстването на конкурентоспособността на този отрасъл е точно чрез комасация, и напояване.

Ние също сме компания, която имаме огромното желание да инвестираме все повече средства в този отрасъл, стига да виждаме една добра възвращаемост на инвестицията след време. Няма как да направиш инвестиция, при условие, че не си сигурен в тази раздробена собственост и тази едногодишна комасация, която се прави по Закона за собствеността и ползване на земеделски земи. Никой инвеститор няма сигурност, че на следващата година ще може да използва инвестицията, която е направил. Ние сме инвестирали в напоителни съоръжения – от порядъка на 9 000 дка. имаме направени под напояване. Ежедневно сме заплашени от това някой да отиде и да пожелае точно определен парцел в това напоително поле и да засади например една овощна градина . Това означава, че цялата машина в това поле спира. Това означава, че цялото поле вече не може да бъде напоявано. Естествен ход е комасацията и напояването наистина на земите”, каза Иван Стефанов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА