В живописна обстановка, в близост до река Дора Балтеа и пред погледа на Алба Пиемонт, предприемачът Ачил Де Веки решава да промени курса и да започне да отглежда органични зелени аспержи.
С известен опит в отглеждането на аспержи и с помощта на експерта Лучано Трентини, Ачил засажда 6 хектара сертифицирани органични аспержи, които ще се предлагат на пазара в Северна Италия, съобщава порталът freshplaza.
“В допълнение към избора да използва техники, подходящи за биологично градинарство, Ачил избра да отглежда сортове, селектирани в Италия. Сортове като „Ercole”, „Eros” и „Giove” са много подходящи и имат висока устойчивост на болести и гъбички. Аспержите се продават както на едро, така и на дребно”, каза Трентини.
Растенията са механично засадени и се очакват аспержи от най-високо качество. Те се засаждат на разстояние 3 метра между всеки ред, за да се осигури по-добро проветряване на растенията и по този начин да се намали рискът от увреждане от гъбични заболявания. На хектар се засаждат 26 000 растения.
„Тъй като това бяха стари оризови полета и предвид изобилието от много чиста, прясна и чиста вода, идваща директно от Дора Балтеа, ние избрахме система за повърхностно напояване, чрез която няколко сантиметра вода се въвеждат и така успяваме да напояваме цялото поле. Почвата позволява бързото оттичане на повърхностните води. Плевелите се контролират чрез леки повърхностни обработки. Реколтирането се извършва основно на ръка”, каза Трентини.
След като растителността изсъхне напълно, остатъците се косят и унищожават, за да се елиминира наличието на гъбични патогени и семена от плевели, които могат да останат на повърхността.
“Потребителите в Северна Италия скоро ще могат да купуват първите висококачествени органични зелени аспержи както на местните пазари, така и на рафтовете на големите търговски вериги”, заключи Трентини.