Какви са ползите от аспержата, артишока и девисила за стопанството и здравето на хората

Лилия Александрова
Лилия Александрова
8 Минути

Българският потребител залага на отглеждането в градините и потреблението на масата си на традиционни за страната зеленчукови култури: домати, пипер, краставици, зеле, бобови и лукови. Това естествено е довело до подобряване на сортовия състав и вкусовите качества на продукцията. В кошницата на българския консуматор обаче се срещат и малко познати зеленчукови култури. Те се отличават с комплекс от ценни качества, за които потребителите почти не са информирани, а и не всеки възприема лесно специфичните им вкусове.

Безспорната полза от отглеждането на аспержа, артишок и девисил за природата и здравето на хората, разглежда гл. ас. д-р Цветанка Динчева, агроном–семевъд в Института по зеленчукови култури „Марица” и ръководител на проект към ССА за нетрадиционни култури в страната.

Многогодишните тревисти растения заемат площи за отглеждане за период от 5 до 15 години. Те заемат важно място в сеитбообращението и придават нов облик на стопанството. Отглеждани на големи площи те разнообразяват и обогатяват схемите на сеитбообращение. Отглеждани като единични растения или на групи в градината те спомагат за увеличаване на зеленото разнообразие както и отличителният им хабитус способства за динамика в облика на градината. Те могат да бъдат използвани като храна, да служат като суровина за фармацевтичната промишленост и да се използват като декоративна растителност. Отглеждани съвместно с другите зеленчукови и цветни култури те спомагат за увеличаване на биоразнообразието и популациите от насекоми.

Аспержи

Най-старата култура сред тях е аспержата (Asparagus officinalis L.). По данни от 1941 г. в България най-много аспержи са се отглеждали в с. Катуница, Асеновградско, където през 1937 г. заетите площи с тази култура са били 250 декара. В околностите на София и в някой градини е имало единични насаждения. От с. Катуница продукцията основно се е изнасяла за пазара в София и по-малко в Пловдив.

Консумативната част от аспержата са крехките, сочни и вкусни леторасти, наричани „свещи”. Те се разделят на два вида според технологията на отглеждане: бели (етиолирани) и зелени/виолетови. Зелените/виолетови аспержи се отличават с по-високо съдържание на витамини и с по-добър аромат и вкус в сравнение с белите свещи. Отглеждането им е икономически по-изгодно в сравнение с технологията за бели (етиолирани) аспержи. Аспержата започва вегетацията много рано напролет, в края на месец март или началото на месец април в зависимост от климатичните условия. Това е едно от най-ценните й качества, с което допринася за увеличаване на асортимента от ранните полски зеленчуци на пазара.

По отношение на хранителните си качества тази зеленчукова култура се отличава със съдържание на редки биоактивни субстанции: калций, фосфор, желязо, натрий, калий и селен, витамин В, антиоксиданти, изофлавони и други растителни естрогени, сапонини и летливи ароматни съединения. Особено ценно е съдържанието на селен – минерал с мощно антиоксидантно действие, който забавя процесите на стареене и предпазва клетките от увреждания. Аспержите влияят благотворно върху регулиране на бъбречната функция и върху функцията на черния дроб и дихателната система. Поради високото съдържание на аспарагин се използва и в медицината.

Аспержата се отличава и с друго много ценно качество. Тя е медоносно растение и е вписана в «Систематичен списък на медоносните растения от флората на България» от 2009 година.

Отглеждането й е сравнително лесно и не отнема много ресурси, освен в периода на прибиране на продукцията от началото на април до края на месец май. Тя е желана култура от градираните поради спецификата й на отглеждане и реколтиране в период, когато не е започнало масовото отглеждане на традиционните за страната зеленчуци на открито поле. Това я прави търсена култура не само като източник на хранителни вещества, но и като интересно декоративно растение, отглеждано на малки площи в градината или фермата, като отделно растение или група от растения.

Насажденията от аспержи на големи площи през лятото, по време на цъфтежа привличат пчелите и допринасят за разнообразието на пчелните продукти и същевременно способстват за увеличаване на пчелните семейства. След приключване на беритбата, в началото на месец юни растенията се оставят в свободен растеж и се формират красиви нежни храсти от леторастите, които имат много добри декоративни качества.

Артишокът (Cynara scolymus L.) е култура, която навлиза на българският пазар през последните години и все още малко хора са запознати с начинът му на консумация. Във Франция, Италия, Испания и други европейски страни той се цени като деликатесна култура. Артишокът, както аспержите, е търсена и желана суровина за приготвяне на гурме храни. Консумират се цветните кошнички, преди преминаване в цъфтеж, в периода април-май, като по-късното реколтиране на кошничките не е желателно. Оставени в цъфтеж растенията са изключително красиви с големите си лилави и ароматни цветове. След цъфтежа листата на растенията пожълтяват, а цветоносните стъбла изсъхват. След почистването им започва нов растеж през лятото и се формират туфи от листа, които достигат до дължина 1-1,2 м, силно са нарязани, със или без бодли, на цвят зелени или сивозелени, покрити със сив мъх от долната страна. На височина туфите достигат 50-70 см и така растенията презимуват.

Консумативната част на артишока е богата с въглехидрати и с ароматични вещества, които й предават особено приятен вкус. Съдържа витамини А и В, флавоноиди и полифенолни киселини. Отличава се с високо съдържание на цинарин  – вещество, което понижава нивото на холестерола. Препоръчва се за употреба при проблеми с черния дроб и жлъчката. Използва се във фармацевтичната промишленост за производство на лекарства за лечение на черния дроб.

Девисилът (Levisticum officinale) се отглежда като подправна култура основно в Северна България, където често се среща под имената селим или лющян. За подправка се употребяват основно листата, но също и останалите части на растението – корени и семена. Използва се като подправка за много ястия – супи, ястия от риба и агнешко месо, варива от бобови култури и други зеленчуци. Листата се консумират в свежо състояние и към салати. Могат да се съхраняват продължително време след изсушаване или замразяване. Листата се отличават със силен и специфичен аромат. Съдържат етерично масло, дъбилни вещества, органични киселини, минерали, пектин и скорбяла. Оказва положителен ефект срещу мигрена, подобрява дейността на нервната система и перисталтиката на червата, засилва имунната система. Намира приложение в козметиката под формата на етерично масло.  По време на цъфтежа формира високо цветоносно стъбло с големи сенници от жълто-зелени  цветове и семена.

Източник: Федерация на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ)

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА