Испанците намаляват приема си на месо с 1 килограм годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През последните години, в Испания се наблюдава намалена консумацията на месо, но това не означава непременно, че те се хранят по-здравословно. По данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните на Испания (MAPA), консумацията на месо е спаднала с 4 килограма в сравнение с 2013 г. – е от 50.6 кг на 46.6 кг. Около 80% от консумираното месо в домакинствата обаче, е червено или преработено, най-малко препоръчаното от Световната здравна организация (СЗО) и Международната агенция за изследвания на рака (IARC), поради риска, свързан с развитието на рак. СЗО определя препоръчителен седмичен лимит за червено месо от 500 грама, а относно ограниченията за преработено месо се казва – “малко или нищо”. Само в домакинствата се консумират средно около 300 грама червено месо седмично и 210 грама преработено. Може да се каже, че испанците ядат около 30 грама на ден. Изследванията показват, че 50 грама дневно увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво с 18%, но дори с 30 грама дневно, те все пак са далеч от съветите на СЗО за „малко или нищо“.

По вид на продукта обаче, най-консумираното месо е пилешкото, с около 13 кг на жител годишно. Следват ги свинско и говеждо месо с 10 и 5 килограма годишно. Освен тази тенденция и в рамките на преработената група са фует (испански салам, сушен на въздух), бекон и масло, които сега се консумират малко повече, отколкото преди пет години.От испанските провинции Ла Риоха е лидер по намаляване на консумацията на месо с минус 24%, следван от Кантабрия, с минус 17%. За разлика от тях, Галисия е единствената провинция, където потреблението на месо нараства през последните пет години, поради увеличаването на пилешкото и свинското. Това е и единствената зона в Испания, където свинското месо се консумира повече от пилешкото месо.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА