Интересът от Китай вдигна цените на зърното на борсите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

У нас търговията е слаба

През седмицата бяхме свидетели на известно повишаване при котировките на двата основни зърнени контракта по световните борсови пазари. Причината е в по-сериозното поскъпване на американската пшеница, дължащо се на покупките от Китай, което се отрази на контрактите и на другите борси, съобщава Софийската стокова борса.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се вдигна с 26 долара до 276 долара за тон. Във Франция тя поскъпна с 9 евро до 232 евро/тон. В  Украйна цената на пшеницата се качи с 5 долара до 200 долара за тон, а в Русия тя поскъпна със 7 долара до 237 долара за тон.

В САЩ цената на царевицата се повиши с 5 долара през седмицата до 214 долара за тон, а във Франция цената се повиши с 5 евро до 203 евро/тон. В Русия вече месец движението е замряло на старите котировки от 228 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна също остана без промяна и е на 165 долара за тон. Рапицата на борсата “Юронекст” (Euronext) след две седмици на повишение, сега отбеляза срив с 18,75 евро до 432,00 евро/тон.

Цените за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам паднаха с 30 долара до 935 долара за тон, а рафинираната захар с доставка март 2024 г, пада със 71 долара, достигайки до 646,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг “Зърно” през ноември донесе сделки за царевица с незабавна доставка от място (DAP) на 300 лв./тон, но сега имаше само предлагане от място на 370 лв./тон. Котировките “продава” за хлебна пшеница са на ниво 479 лв../тон, също с доставка DAP, тези за фуражна пшеница са за 390 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се предлагане на 740 лв./тон, търсене обаче няма. Всички цени са без ДДС. Продължава предлагането на бяло брашно на цена 800 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1540 лв./тон. Олио в бутилки се продава между 2 и 2,20 лв./л.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА