Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, e създал Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен. Създадените сортове лози отговарят на съвременните екологични изисквания и обхващат производство както на десертно, така и на винено грозде. Новият сорт “Гарант” е десертен розов. “Трапезица” е червен винен сорт, а “Плевен” е междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но и да се използва във винопроизводството. Директорът на Института доцент Иван Пачев каза: „Селекцията при нас е точно в това направление – да бъдат устойчиви на мана и илизиум, и на стресови температури, тоест на по-ниски температури през зимата и тази амплитудна разлика със сегашните температури от 36, 37 градуса в Плевен. Нашите сортове много добре отговарят на тези природни условия, за които са създадени.“
Според специалистите е постигнато производството на чиста от пестециди продукция, което прави новите лози подходящи както за производството на биологично грозде, така и на по-качествено вино. С новосъздадените лози в листата на Института, селекционираните за последните 25 години сортове стават 21.
Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към Министерството на земеделието и храните.