Инспектори на ИАРА установиха нерегламентиран улов на черна морска мида

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Инспектори на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол Варна“, след наблюдение по суша и вода установиха две лица, извършващи улов на черна морска мида в района на Пристанище Варна на нерегламентирано за целта място.

Съставен е 1 брой АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) по чл.30 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури), а уловът от черна морска мида е върнат незабавно във водата.

Предвид активния летен сезон и увеличената консумация на черна морска мида, ИАРА призовава гражданите да купуват такава само в регламентираните от закона места! Всички други нерегламентирани начини на разпространение на черна мида могат да крият рискове за здравето!

ИАРА с проверки на язовирите „Въча“ и „Доспат“, съставени са три акта

При извършена рутинна проверка на язовир „Въча“, инспектори на ИАРА Смолян забелязват нарушител да извършва риболов в района на язовирната стена със забранен за използване във вътрешните водоеми харпун. Лицето не оказва съдействие на контролните органи, като успява да укрие уреда, да отвърже от лодката и пусне уловената от него риба от вида европейски сом. На нарушителя са съставени 3 броя АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) за извършени административни нарушения по ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури) – за риболов без валиден  билет, за риболов със забранен уред и за възпрепятстване на проверка на контролен орган.

След получен сигнал на спешния номер 112 от любител риболовец за закачена с въдица при риболов хрилна мрежа в района на махала „Крушата“, е организирана незабавна проверка от служители на ИАРА. Със съдействието и на служители на полицейски участък гр. Сърница, на място е установена и извадена 1 брой хрилна мрежа с дължина от 80 м. Уловената в нея 2 броя сребриста каракуда е освободена и върната незабавно във водите на язовир „Доспат“. При претърсването на района не са открити други заложени хрилни мрежи. Немаркираният мрежен уред е иззет за унищожаване.

ИАРА с нощни проверки на язовир „Жребчево“

След подаден сигнал от любител риболовец е извършена нощна проверка от служители от сектор „Рибарство и контрол Сливен“ на акваторията на язовир „Жребчево“, м. „Лъката“. Открити и извадени от водата са общо 4 броя мрежи тип „сетка“ с обща дължина 200 метра (2 броя в м. „Лъката“ и 2 броя под с. Паничерево, общ. Нова Загора).

Уловената в тях риба от вида шаран – 4 кг; платика – 20 кг; сребриста каракуда – 10 кг; сом – 2 кг; речен костур – 1 кг; морунаш – 1 кг е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.
При друга нощна проверка на язовир „Жребчево“, м. „Ракетна площадка“, общ. Гурково, е заловено лице да извършва риболов с мрежен уред тип „сетка“. Лицето е заловено в момент на изваждане на мрежите от водата. Съставен му е 1 брой АУАН (Акт за установяване на административно нарушение) по чл. 39а ал.1 от ЗРА (Закон за рибарство и аквакултури).
Иззети са следните риболовни уреди – 1 брой мрежа с обща дължина 40 м; гумена лодка – 1 брой; гребла- 2 броя. Няма уловена риба.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements