Иновации: Микропредприятие изнася собствени млечно-кисели бактерии за цяла Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека – овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза

Иновативното микропредприятие за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечно-кисели бактерии и на пробиотични и синбиотични препарати “Селур фарма” ООД изнася продукцията си за цяла Европа. Основната дейност на дружеството е научно-изследователска и производствена, съсредоточена върху създаването на здравословни храни под формата на хранителни добавки, обясни пред гостите ръководителят на дейността Стоян Стоянов. В екипа на фирмата са ангажирани общо шестима души.

Модерната техника и оборудване позволяват самостоятелно производство на субстанциите, главно на базата на специални щамове млечно-кисели бактерии. Синбиотичните продукти съчетават положителните качества на млечно-киселите бактерии в комбинация със специфичното лечебно действие на естествените продукти.

Стоянов посочи, че фирмата изнася продукция за цяла Европа. При пълно натоварване може да се постигне производство до един тон годишно. “Това е скъпо производство, тъй като самият процес на сушене е изцяло на електричество, а в производството са инвестирани и се използват много големи и скъпи машини и съоръжения”, разказа Стоянов пред БТА.

Фирмата набляга на производството на хранителни добавки с пробиотични щамове плюс стартерни култури за различни видове млечно кисели продукти.

Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека – овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза, които бяха предложени за дегустация.

По думите на Стоянов, по-добрият пазар за фирмата е при закваските, тъй като при хранителните добавки има по-голяма конкуренция. Предлагат стартери за българско домашно кисело мляко и за йогурт. Продуктите на компанията се предлагат в големите български градове, могат да се закупят и на място в Разград.

Екипът твърди, че продуктите, получени от закваската “Болгари” имат вкус и аромат на традиционно българско домашно кисело мляко. Наред с това притежават редица полезни свойства за здравето на човека, не съдържат консерванти и оцветители. Технологът Милен Росенов обясни, че домашното кисело мляко и пробиотичните йогурти, получени със закваската на фирмата, спомагат за работата на храносмилателната система и имат редица полезни ефекти.

Пробиотикът на фирмата съдържа два щама – Лактобацилус булгарикус и Лактобацилус гасери, и е без аналог по отношение на положителния си ефект върху човешкия организъм.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА