Иновативни методи в замразяването, представени в Трявна

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/ за пореден път събира своите членове, за да ги запознае с най-новото от случващото се в сектора. Днес и утре над 50 представители на организацията обменят специфичен опит с международни експерти в сферата на замразяването на плодове и зеленчуци.

Семинарът, който се провежда в Трявна, е част от проекта на СППЗ „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“. Партньор по проекта е:  John Bean Technologies AB  – Швеция (познат преди като Фриго Скандия Екуипмънт).

Проектът е разработен с цел подпомагане на предприятията, замразяващи плодове и зеленчуци, при прилагането на иновативни технологии, осигуряващи производството на висококачествени продукти и спазване на нормативните изисквания.

В програмата на двудневния семинар се разглеждат  най-новите и иновативни технологии, съответно машини и съоръжения за замразяване на плодове, зеленчуци, смеси и готови ястия;  както и тенденциите при използваните охлаждащи агенти. Предвидено е време за обмен на добри практики, както и за дискусия по всяка от темите в програмата.

В първия ден на проявата се обръща специално внимание на иновациите при индустриалното замразяване на зеленчуци: грах, спанак, зелен фасул, пипер и зеленчукови миксове и плодове: сливи, малини, ягоди, вишни и горски плодове, както и на тенденциите при използването на хладилни агенти. Фирма „Булгафрост“ АД пък ще представи в края на деня добри практики от нашата страна.

Във втория ден на проявата ще бъдат представени видове замразявания на плодове и зеленчуци, както и иновации при опаковането и съхранението на вече замразените продукти. Ще бъде обърнато и внимание на замразяването на плодови каши и пълнежи.

През цялото време присъстващите имат възможността да се консултират с експертите на шведските партньори по проекта – John Bean Technologies. „Нашата цел е да съберем на едно място всички заинтересовани по темата, които имат възможност да обменят опит както помежду си, така и с международно признати експерти“, заяви Антоанета Божинова, изп. директор на СППЗ.

Марта Йонкова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА