Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци /СППЗ/ за пореден път събира своите членове, за да ги запознае с най-новото от случващото се в сектора. Днес и утре над 50 представители на организацията обменят специфичен опит с международни експерти в сферата на замразяването на плодове и зеленчуци.
Семинарът, който се провежда в Трявна, е част от проекта на СППЗ „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“. Партньор по проекта е: John Bean Technologies AB – Швеция (познат преди като Фриго Скандия Екуипмънт).
Проектът е разработен с цел подпомагане на предприятията, замразяващи плодове и зеленчуци, при прилагането на иновативни технологии, осигуряващи производството на висококачествени продукти и спазване на нормативните изисквания.
В програмата на двудневния семинар се разглеждат най-новите и иновативни технологии, съответно машини и съоръжения за замразяване на плодове, зеленчуци, смеси и готови ястия; както и тенденциите при използваните охлаждащи агенти. Предвидено е време за обмен на добри практики, както и за дискусия по всяка от темите в програмата.
В първия ден на проявата се обръща специално внимание на иновациите при индустриалното замразяване на зеленчуци: грах, спанак, зелен фасул, пипер и зеленчукови миксове и плодове: сливи, малини, ягоди, вишни и горски плодове, както и на тенденциите при използването на хладилни агенти. Фирма „Булгафрост“ АД пък ще представи в края на деня добри практики от нашата страна.
Във втория ден на проявата ще бъдат представени видове замразявания на плодове и зеленчуци, както и иновации при опаковането и съхранението на вече замразените продукти. Ще бъде обърнато и внимание на замразяването на плодови каши и пълнежи.
През цялото време присъстващите имат възможността да се консултират с експертите на шведските партньори по проекта – John Bean Technologies. „Нашата цел е да съберем на едно място всички заинтересовани по темата, които имат възможност да обменят опит както помежду си, така и с международно признати експерти“, заяви Антоанета Божинова, изп. директор на СППЗ.
Марта Йонкова