Инфлацията в Русия скочи значително въпреки добрата реколта през 2014 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Въпреки добрата година за производството на земеделски храни през 2014 г. в Русия се наблюдава ускорение на инфлацията при тях. Това каза министър-председателят на страната Дмитрий Медведев в разговор с руския земеделски министър Николай Фьодоров, пише schweizerbauer.de. Причина за това е срива на руската рубла, както и спекулациите на пазара. Според държавният глава, населението на градовете усеща по-осезаемо ефектите от инфлацията, отколкото хората на село.

Медведев призова аграрното министерство, националната служба за борба с монополите и губернаторите на провинциите в страната да следят развитието на цените на земеделските храни и при необходимост да предприемат мерки. По данни на националната статистическа служба Росстат хранителните стоки през декември 2014 г. са поскъпнали с 15,4% в сравнение с ноември. На годишна база най-осезаемо е поскъпването при захарта (с 40%) гриса (с 34,6%), плодовете и зеленчуците (с 22,0%), месото (с 20,2%), рибата (с 19,1%) и млечните продукти (с 14,4%). Хлябът и тестените изделия са поскъпнали със 7,5%.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама