Имаме свинско месо за 4 месеца, качеството – най важно при изкупуването на зърното за свиневъдите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Колбасите у нас се правят изцяло от вносно месо, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов

3-4 месеца родните свиневъди могат да осигурят продоволствената сигурност на държавата със свинско месо, съобщи за Агрозона Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. „Българското свиневъдство осигурява около 40% през 2019 г до 30% към момента, или пазарът може да се задоволи, ако се затвори от всякакъв внос, между 3 и 4 месеца.“, коментира Михайлов. Останалата част от свинското месо, нужно за българския потребител идва от внос, предимно от страните от ЕС. „Основно внасяме свинско месо от ЕС– Испания, Франция, Белгия, Нидерландия, Полша“, допълни Димитър Михайлов. Той бе категоричен, че при такава работа на икономиката и пълно затваряне на пазара на страната, месопреработвателните предприятия няма как да си набавят свинско месо. „Колбасите се правят изцяло от внос по информацията, която имаме и това, което заявяват и самите месопреработватели. Те казват, че тяхната суровина, вносната, е много по-евтина и частите от трупа, които те ползват, си ги внася от Западна Европа и това е от години така“, допълни Михайлов.

В момента основните притеснения на стопаните идват от неяснотите по начина на изкупуване на зърно – хлебно и за фуражи от страна на държавата. На вчерашното заседание на Комисията по земеделие и храни в Парламента от бранша изказаха опасения относно качеството на храната за животни. Според свиневъдите при провеждането на търгове трябва да се заложат специални изисквания относно качеството. Най-опасни за свинете са микотоксините, коментира Михайлов. „Това са спори на гъбички, които се появяват при определени условия. Дори и да не се изтровят животни, за определен период, както ако хората ядат лоша храна, се разстройва храносмилателната система, което означава, че животното ще даде назад в теглото, ще се разболее, ще са нужни някакви антибиотици или други лекарства, ще се наруши ритъма на производство, ще се забави след това прираста. Изобщо не е маловажно качеството на зърното. Стопаните могат да си направят такава беля, че да не могат да се оправят няколко месеца, а може и да има фатален край за животните“, каза още изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

По време на дискусиите в Народното събрание министърът на земеделието Иван Иванов обясни, че ще бъдат сформирани екипи, които ще бъдат от Мзм, БАБХ, ИАСАС, ОДЗ, които ще вземат проби на място от всяка партида, които ще бъдат закупени от държавата както на хлебна пшеница, така и на фуражно зърно – било то царевица или пшеница, за да бъде гарантирано качеството. „Тези показатели ще бъдат заложени в изискванията, когато се пуснат търговете на Софийска стокова борса и след като излязат лабораторните резултати, тогава ще бъде плащано“, категоричен бе Иванов.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА