Имало някога… или традициите за Бъдни вечер

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Освен самата Коледа, народът ни (и не само нашият) почита и деня, който предшества раждането на Исус Христос, за „Агрозона“ разказа етнологът д-р Иглика Мишкова от Националния етнографски музей. Традиционни негови названия са „Малка Коледа” и „Суха Коледа”. Този ден сякаш протичал изцяло в приготовления за празничната вечер, разказва Иглика Мишкова, жените били ангажирани с приготвянето на постни ястия и месене на обредни хлябове. Стопанинът на къщата от своя страна имал друга важна задача – да отсече дървото за „бъдник”. Това дърво се отсичало от дъб или круша, било обличано в бяло платно и миросвано.  Неслучайни са всички тези ритуали около бъдника. Вярва се, че той символизира младия Бог, който ще се роди в святата нощ, обяснява етнологът. Трябвало да гори в огнището през цялата нощ, а за пепелта му се смятало, че притежавала голяма магическа мощ и била пазена. Стопаните я разпръсквали по нивята за плодородие.

Богата трапеза, богата година

И докато мъжът е в гората, за да избере бъдника, на жената в дома се отреждала отговорната задача да приготви храната за ритуалната вечеря. На празничната трапеза традицията повелявала да се подредят обредните хлябове – „богова пита”, „божичник”, „светец”, „харман”, „боговица”. Тяхното правене обаче също е натоварено със символика и ритуали – брашното се пресява през три сита, замесва се с „мълчана вода”, налята и донесена от мома или млада булка. Хлябовете се декорират с кръстове, слънчеви спирали, изображения на домашните животни и купните на нивата, пчелите. Отделно хлябове се месят и за коледарите – „вити-превити краваи”. Блюдата на Бъдни вечер задължително са постни – сарми с ориз, пълнени чушки с ориз или боб, варен боб, леща, жито, ошав. На масата се слагат още ябълки, орехи, чесън. Вярва се, че колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината. И както Христос се появява на света в ясла със сено, така и трапезата се е нареждала върху слама. Тя също се пази и се разстила из градините и около плодните дървета, та да раждат обилно, разказва Иглика Мишкова.

Някога…

Когато вечерта семейството се нареди около вече приготвената трапеза, най-възрастният мъж прикадявал софрата, къщните помещения, стопанските постройки и двора. Това ставало с въглени и тамян, поставени върху палешника на ралото. По начина на гасене на въглените и цвета им се е гадаело за реколтата и бъдещата година.

Стопанинът на дома поема с две ръце обредния хляб, вдига го високо и благославя, после го разчупва. Къшей от него се пази в домашния иконостас, част се дава на домашните животни, а останалото се разпределя между членовете на семейството.

Фокусът отново е трапезата

И в съвремието като че ли целият ден преди Бъдни вечер минава в приготвяне и броене на ястията – 7,9, 12. Колкото фамилии и региони, толкова и правила има за броя на ястията, казва етнологът. Забраната за блажните ястия обаче е в сила и до днес. Е, днешните мъже не ходят да отсичат и миросват бъдник, защото все по-рядко има къде да го запалят, коментира Иглика Мишкова и добавя, че трапезите върху слама на пода са своего рода екзотика, а палешникът за тамян е добил нова функция, той или е подреден в домашния „битов кът” или е в мазето или старата стопанска постройка, без знание за употребата му. „Старата благословия на хляба придобива нови измерения, както се е променил и основният поминък на хората, декорацията на хлябовете често повтаря старите, но без знанието за символиката на всеки един от елементите или се използват нови декорации.“, обяснява набюденията си етнологът.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА