Има промяна в изискванията за отглеждане на охлюви и калифорнийски червеи

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Охлювите и калифорнийските червеи бяха включени в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Днес Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обнародва документа в Държавен вестник. Наредбата съдържа специални ветеринарномедицински и зоохигиенни изисквания към животновъдните обекти за отглеждане на охлюви. Според изискванията люпилните за отглеждане на охлюви задължително трябва да разполагат с камера за съхранение на охлюви за възпроизводство, зали за оплождане и снасяне на яйца, лаборатория за разсяване на яйца, инкубатор, камера за съхранение на хайвер, които да са оборудвани с необходимите за това системи съгласно одобрен проект по НАССР.

Изискванията за отглеждане на калифорнийски червеи са фермите да бъдат с минимална площ от 4 м2, с ограда, осигуряваща безопасността на обекта, с изключение на случаите, при които се отглеждат с друг вид животни. Обектите трябва да бъдат водоснабдени от съществуващ водопровод или друг източник, отговарящ на изискванията за качеството на водите за напояване на земеделските култури. Влажността в лехите при отглеждане на червеите трябва да бъде не по-малко от 60 %.

Според изискванията при отглеждане на калифорнийските червеи на открито се използва твърда повърхност. В случаите, когато се отглеждат на открито, върху почва се полага платно от водопропусклива материя, която да не позволява преминаване на червеите през него. Калифорнийските червеи могат да се отглеждат и на закрито в закрити помещения или в оранжерии, като се използват съоръжения, като стелажи на няколко етажа или касетки. Не се допуска третиране с химически препарати на лехите с червеите и тора, с който се хранят. Транспортирането на органичен тор до и от животновъдния обект се осъществява с придружаващ търговски документ и здравен сертификат.

Също така стопаните трябва да водят дневници на животновъдните обекти за отглеждане на охлюви и калифорнийски червеи.

Пълният текст на обнародваната наредба може да прочетете на страницата на Държавен вестник.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама