Хранителните отпадъци – акцент в ОПОС 2016-2020

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

През настоящия програмен период акцентът  по оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) ще е върху биоразградимите отпадъци, основна част от които са хранителните отпадъци, компостирането им, изграждане на инсталации за анаеробно третиране на биоразградими отпадъци, това каза Антон Пейчев (най-дясно на снимката), старши експерт по управление и контрол на отпадъци  в Министерството на околната среда. По думите на Пейчев 830 млн. лв са инвестирани през миналия програмен период (2007-2013) за изграждане на съвременни системи за отпадъци в общините, а за тази година са заделени 4 млн. лв от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за възпитание на екологично съзнание и грижа за околната среда у деца и ученици.

35% намаляване на парниковите емисии, използваната вода и електрическата енергия на тон продукция и никакъв депониран отпадък – това са глобалните цели, които си е поставила хранителната компания “Нестле” до 2020 г. като за базисна година е приета 2010 г. Българското представителство на компанията в София е успяло да постигне до момента 4% по-малък разход на енергия, 20% спестяване на вода и 16% редуцирани отпадъци. Така клонът в столицата е спестил енергия, с която едно домакинство може да се отоплява 33 години, а спестеният на атмосферата въглероден диоксид се приравнява на 121 автомобила, движещи се постоянно за период от 1 година, това стана ясно от думите на Мартин Крон (най-ляво на снимката) от фабриката за шоколадови продукти и бисквити. На въпрос на Агрозона той отговори, че когато е възможно, компанията използва български продукти. Брашното, например, е родно производство. Опаковките на компанията също са български. Местният произход на суровините е от ключово значение за екологичния отпечатък на всяко производство.

 Във фабриката за сладоледи на компанията, намираща се във Варна, чрез обработка на твърди и течни отпадъци е произведен биогаз с обем 42 хил. куб. метра, а генерираната електрическа енергия възлиза на 22 MWh. Това е енергия, която може да захрани едно домакинство за 4 година, каза Адриан Мунтеан (в средата).

От обработения отпадък от производството – 4 хил. тона годишно, се произвежда 1085 т компост за оранжерии на година, 2 200 MW топлинна енергия, 216 MWh електрическа енергия и се спестяват 1455 тона парникови газове, стана ясно от думите на Калин Киров, Екоенерджи Технолоджи, фирма партньор на мултинационалната компания у нас. Енергията, която се генерира, е еквивалентна на енергийните нужди на 20 домакинства за 29 г.

Анета Стефанова

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама