Храните поскъпват с 30% докато стигнат до щанда, въвеждат ежедневен мониторинг

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

“Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете”, добави Донев и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики, предаде БНР.

“Ще покажем нелоялните търговски практики”, посочи Донев.

В магазините на дребно цените нарастват неимоверно

“Виждате, че цените на дребно, това, което излиза като информация и стоките, които се наблюдават, основните хранителни стоки – варива, меса, зърнени продукти, Комисията по стоковите борси и тържищата, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно много. Трябва да се направи анализ каква е причината за това нарастване на цените, защо е толкова голяма ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този контролен механизъм и механизъм за наблюдение от страна на държавата, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми”, коментира още министър-председателят.

“За да овладее ръста на цените, това, което ще направи правителството, е да сравнява цените в българските търговски вериги с тези в същите търговски вериги в чужбина, за да има прозрачност за потребителите, като същевременно ще се следи на какви цени храните влизат у нас, дали се плащат митата и данъците, как се образува крайната цена, която всъщност плаща потребителят. Мониторингът ще е ежедневен и с участието на гражданите, като няма да се наблюдават само големи търговски вериги, но и малките магазини, но че има отклонение, е ясно”, обяви премиерът, като беше категоричен, че правителството няма да се намесва в свободната търговия, но ще изсветлява процеса и ще даде определение за нелоялна практика, каквото в момента нямало.

“Затова и трудно се установяват злоупотреби, а след като има и определение за нелоялни практики, ще се налагат и по-лесно санкции”, каза Гълъб Донев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА