Ще получи ли свиневъдството първата в света ваксина срещу АЧС?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Два препарата дават „много обещаващи резултати“ във Виетнам

Ваксините срещу африканска чума по свинете (АЧС), които се тестват във Виетнам, са близо до одобрение. Според Грегорио Торес, ръководител на научния отдел на Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH) две ваксини, които се тестват от виетнамски компании, показват “много обещаващи” резултати, пише Reuters.

„Никога не сме били толкова близо до създаването на ваксина, която може да действа“, каза Торес, отбелязвайки, че двете ваксини имат „най-голям шанс за успех“ и са одобрени за продажба по целия свят.

И двете ваксини са одобрени във Виетнам за пилотна търговска употреба, която вече е завършена. Следващата стъпка ще бъде национално одобрение, първата по рода си ваксина срещу африканска чума по свинете и евентуална продажба в чужбина.

Изследователи от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) преразгледаха резултатите от една от ваксините, NAVET-ASFVAC (Attenuated Live Virus Vaccine), която разработиха с виетнамската компания NAVETCO (VET.HNO).

След като ваксината показа високо ниво на ефикасност и никакви рискове за безопасността по време на изпитванията, 600 000 дози бяха одобрени за първоначални продажби на свиневъди във Виетнам, от които първите 40 000 „бяха приложени без никакви опасения за безопасността“. Според USDA не е имало проблеми след опрасване при подходящ ветеринарен мониторинг.

Втората ваксина, тествана във Виетнам, AVAC ASF LIVE, която е създадена от американски изследователи и комерсиализирана от виетнамската фирма AVAC, е била доставена на повече прасета от NAVET-ASFVAC по време на пилота, но USDA каза, че все още не е потвърдило резултатите.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА