Хитрина: Как да включите повече здравословни храни в менюто на децата си?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ако изпитвате затруднения с това да включите здравословни храни като плодове и зеленчуци в менюто на децата си, то скорошно проучване публикувано в Journal of Nutrition Education and Behavior, ви предлага решение.

Гледането на готварски предавания може да мотивира децата да се хранят по-здравословно. Проучването показва, че децата, които често гледат програми за готвене, се натъкват на здравословни храни по-често и свикват с тях. Това означава, че те са над два пъти по-склонни да изберат здравословна закуска, отколкото децата, които гледат готварско шоу, включващо нездравословни храни,например. „Това е начин да насърчите приема на полезни храни и да ги включите в менюто на децата си.“- споделя д-р Франс Фолкворд, водещ автор на проучването и асистент в Школата за хуманитарни науки и цифрови науки в университета в Тилбург в Холандия. „За родителите е важно да представят  здравословните храни през деня по различни методи и един от методите са тези програми за готвене.“

Докато провеждали проучването, изследователите интервюирали 125 деца на възраст от 10 до 12 години, като в продължение на 10 минути те гледали холандско телевизионно предаване, предназначено за деца. Някои гледали клип, съдържащо полезни храни, докато други се фокусирали във видео, съдържащо по-малко здравословни, енергийно-плътни храни. За да избегнат объркване около възприемането за здравословната храна,  децата отговорили на въпроси по десетобалната скала, за това колко здравословно възприемат храните, показани в програмата за готвене, вариращи от нула (много нездравословно) до 10 (много здравословно). Клипът включвал зеленчуци като домати, лук, брюкселско зеле, както и плодове. Клипът, фокусиращ се върху нездравословните храни, включвал хамбургери, пържени картофи с майонеза и кроасани.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА