Гъботворка мори горите у нас

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През настоящата година беше прогнозирано силно обезлистване на дървесните видове в следствие на разпространението на гъботворка. Към момента засегнатите гори от района на Несебър, Сеслав-Кубрат, Генерал Тошево, Тутракан и Балчик се възстановяват. Слаби повреди се наблюдават и на територията на Видин, Своге и Асеновград, съобщиха за Агрозона от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Мерките за превенция и борба с гъботворката включват интродукция на ентомопатогенна гъба за разболяване и унищожаване на гъсениците на вида или  въздушно пръскане с биологични продукти за растителна защита.

Проблемът с короядите в страната е намалял значително през последните години, но за сметка на това влажната и топла пролет и през тази година благоприятства развитието на фитопатогенни гъби по листата и клонките на иглолистните дървета, съобщават още от ИАГ.

Съхнат иглолистните дървета под 1000 м надморска височина

Съхненето на иглолистни култури до 900 м.н.в. от двете страни на Централна Стара планина е обхванало значителни площи, но в различна степен на увреждане.
Мерките се ограничават с извеждане на санитарни сечи в силно увредените култури.
Превенцията, която се извършва е свързана със създаването на устойчиви гори чрез правилни лесовъдски мероприятия, каквито са залесяването с подходящи за условията на месторастене дървесни видове, своевременно извеждане на отгледни сечи, както и бързото отстраняване на увредената от биотични и абиотични фактори дървесна маса, която е фактор за намножаване за короядите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements