Градушката е унищожила прасковите в Сливо поле

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Овощните градини в община Сливо поле са напълно съсипани заради падналата преди дни градушка, съобщава ruse-news.com, позовавайки се на областната земеделска служба. Сливо поле е вторият регион в страната по отглеждане на праскови, но заради природното бедствие изглежда, че реколта няма да има. Най-засегнатите са селата Стамболово и Кошарна, където са поразени над 500-600 дка. Листната маса и дървесината са повредени, а за интензитета и силата на градушката говори фактът, че е имало от 10 до 16 удара на плод, пише местната медия.

Слънчогледът и царевицата също са сериозно пострадали. Повторното засяване на площите е вариант, който обмислят производителите. Посевите с ечемик и пшеница са полегнали. Застрахованите терени са рядкост, затова пострадалите земеделци, които оценяват щетите на стотици хиляди, чакат помощ от държавата.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама