Полските домати и пипер са дали с 1/5 повече
Производителите на зеленчуци тази година имат повече работа. Към момента производството на зеле бележи ръст от 65,5% спрямо година по-рано, което се обяснява до голяма степен с по-бързия темп на прибиране на реколтата през настоящата кампания, коментират от Министерство на земеделието. Добитите количества полски домати и пипер също са над нивата отпреди една година – респективно с 30% и 53%, вследствие на съчетание от повече реколтирани площи и по-високи средни добиви. Заетите с културите площи съответно са 2250 ха и близо 2300 ха, като прибрани са над 12 хил. тона домати и над 8400 тона пипер. Добивите и при двете култури от декар са се увеличили с над 20%.
Засега продукцията от дини, картофи, краставици и пъпеши от открити площи изостава в границите от 16,2% до 30,7% на годишна база, но фактор за това са и свитите площи. При дините, например, спадът е с над 33%, а при пъпешите – с над 27%. Производители коментират, че сушата, която завладя България още преди седмици, е повлияла на скъсяването на срока на прибиране. Дини в Централна Северна България вече е трудно да се намерят, тъй като полетата вече са изсъхнали.
Ръст отбелязват обаче производителите на оранжерийни домати. Общото производство на оранжерийни домати от началото на 2022 г. досега е с 8% повече в сравнение с аналогичния период на 2021 г., докато при краставиците засега производството изостава с 3%. От 473 ха оранжерийни домати засега са прибрани над 37 хил. тона продукция, докато при краставиците под покрив – от 412 ха – над 36 хил. тона.