Лятната резитба на малините често се пренебрегва, особено от начинаещите любители градинари. Мнозина посягат към ножицата чак напролет, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Вероятно защото не знаят, че добрият добив и високото качество се постигат с правилна резитба, и то главно през лятото, веднага след прибирането на плодовете.
Няма нужда от плододавалите леторасти, те постепенно отмират, но през това време пречат за нормалното развитие на новите издънки, които трябва да заложат плод за идната година. Освен това са убежище за причинителите на болести и на неприятелите. Затова веднага след беритбата изрежете до почвената повърхност всички леторасти дали плод. Трябва да се премахнат и слабите, а също и тези, които растат нагъсто, така че между останалите да има поне 10 см разстояние. С ножицата или при окопаването се режат и растящите в междуредието. През пролетта, когато се отчетат повредите от зимните студове, прореждането на леторастите продължава.
Върховете на малиновите леторасти често не узряват и измръзват през зимата. Затова през пролетта тези части се изрязват до здрава тъкан. Но и когато не са измръзнали, е добре да се отрежат до около 20 см от върха, защото дават недоброкачествени плодове.
На линеен метър трябва да има от 10 до 20, но не и повече добре развити летораста. Резитбата, наред с плитката обработка на почвата е много важна за залагането на плодни пъпки. В младите малинови насаждения на втората година след засаждането не бива да се оставят повече от 2 – 3 издънки за плододаване.