Характерната миризма на доматите се дължи на коктейл от химични вещества, произвеждани от плодовете в процеса на зреене, сочи изследване на научен екип, ръководен от американския Департамент по земеделието (USDA), съобщава “Фокус” като се позовава на Gizmag. Традиционният начин на съхраняване обаче я потиска. Доматите, купени директно от производителите, са по-ароматни, понеже се продават напълно узрели и непосредствено след откъсването си.
Отглежданите домати с търговска цел обаче се транспортират на стотици, а понякога и хиляди километри, преди да достигнат пазара и пренасянето на зрели домати носи риска да бъдат доставени развалени. Затова доматите се събират зелени и се обработват с етиленов газ, който стимулира зреене, и се охлаждат.
Ръководителят на екипа Джине Бай посочва, че това охлаждане потиска формирането на ароматни съставки и доматите остават с воднист, блудкав вкус. За да избегнат този ефект, изследователите добавят към процеса една допълнителна стъпка. Вместо да изпратят отгледани във Флорида зелени домати директно за охлаждане, те са ги потопили във вода с температура 52 градуса по Целзий за пет минути и след това са ги охладили до между 5 и 13 градуса по Целзий – стандартните температури за транспортиране.
Резултатът – в сравнение с контролната група, обработените домати се отличават с по-силни аромат и вкус, както и с по-високо съдържание на ароматни съставки. Бай казва, че обработката с гореща вода регулира ензими, свързани със зреенето и активира производството на определен протеин.